И Хрватска у борби за Фолксваген

ЗАГРЕБ: Хрватска улази у битку за инвестицију вредну више од милијарду евра, колико немачки произвођач аутомобила Фолксваген планира да уложи у нову фабрику.
Epa/Julian Stratenschulte
Фото: Epa/JULIAN STRATENSCHULTE

Вечерњи лист пише ће да Хрватска тако, према наводима добро упућених извора, ући у нови круг преговора Фолксвагена око те инвестиције са другим земљама које су за то заинтересоване – Србијом, Бугарском и Румунијом.

Информација да ће Хрватска конкурисати за привлачење Фолксвагенове велике инвестиције стигла је након састанка министра привреде, предузетништва и обрта Хрватске Дарка Хорвата с министром привреде и енергетике Савезне Републике Немачке Петером Алтмајером који је стигао у Хрватску у службену посету.

Подсетимо, Председник Србије Александар Вучић најавио је синоћ да ће искористити сутрашњи састанак са министром привреде Немачке Петером Алтмајером да поново покуша да доведе Фолксваген у Србију.

Вучић је нагласио да не може ништа да обећа, јер Србија није чланица ЕУ, као Бугарска или Румунија, које су такође раније биле у игри, нити има тако велико тржиште као Турска, која је, иначе, била први избор, али су догађаји у Сирији довели у питање ту инвестицију.

„Обећао сам од почетка да ћемо се борити. Ове друге земље не могу да понуде субвенције, које ми можемо", рекао је Вучић, али и навео да има и техничких проблема, мада немају везе са нама.

„Даћемо све од себе да доведемо ВW. Али, не бих да будим лажну наду. Борићемо се свим срцем, енергијом и снагом", рекао је председник и нашалио се:

„Спремамо се за ту посету као да Црвеној Звезди или Партизану у посету долази Бајерн...Награбусио је Алтмајер колико ћу да га гњавим око ВW", истакао је Вучић током попсете Врњачкој Бањи.

(Танјуг, ФоНет)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести