Исплаћено дуговање рециклажној индустрији

БЕОГРАД: Министар заштите животне средине Горан Триван потписао је данас уговоре са представницима рециклажне индустрије, на основу чега ће том сектору до краја године бити исплаћена подстицајна средства у износу од више од 450 милиона динара.
goran trivan
Фото: Tanjug

Тиме је испуњена најава Тривана дата на састанку са рециклерима одржаном почетком овог месеца да ће им бити исплаћена заостала средства, и тиме подржана стабилност њиховог пословања, наведено је у саопштењу Министарства заштите животне средине.

На састанку са представницима рециклажне индустрије Триван је истакао да су они значајан партнер у напорима да се у Србији развије циркуларна економија, односно да се одрживим управљањем отпадом ојача зелена економија и укупан привредни раст земље. "Желим да ми помогнете да очистимо Србију. У тим пословима за нас је изузетно значајан ваш рад, и зато вам стојимо на располагању, да нам укажете на проблем са којима се сусрећете и да помогнемо у њиховом решавању", рекао је министар.

Како је истакао, министарство је изразило пуну спремност за сарадњу са рециклерима, али заузврат очекује једнаку коректност и отвореност. На основу накнадне исплате заосталих подстицајних средстава, односно Јавног конкурса за доделу подстицајних средстава за 2015. годину, рециклерима ће бити исплаћено више од 450 милиона динара, пише у саопштењу. 

Како се додаје, додела подстицајних средстава од виталног је значаја за заштиту животне средине јер подстиче правилно збрињавање посебних токова отпада, али уједно доприноси стабилнијем пословању и очувању радних места у рециклажној индустрији. "Министарство за заштиту животне средине наставиће са унапређивањем сарадње и подстицањем рада предузећа у рециклажној индустрији, како би успоставили систем одрживог управљања посебним токовима отпада", закључио је министар.

Никола Егић из Удружења рециклера Србије је, саопштило је то удружење, рекао да је ово значајан помак у односу према рециклерима, али и сигнал рециклажној индустрији да имају партнера и саговорника у министру Тривану и министарству које води."На овај начин успећемо финансијски да затворимо ову календарску годину и започнемо предвиђање следеће. Након овог дана видимо могућност развоја, стварање зелених радних места и запошљавању 100 нових радника већ у фебруару следеће године", рекао је Егић.

Оператери су прошле године прерадили више од 60 милиона килограма опасног отпада, али то је далеко испод капацитета којима располажу, навео је он и нагласио да Србија има довољно рециклажних капацитета да буде центар рециклажне индустрије у региону.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести