Из Фонда за развој до сада одобрене 2,3 милијарде динара

БЕОГРАД: Укупна сума до сада одобрених кредита из Фонда за развој прешла је 2,3 милијарди динара, док је укупна вредност захтева које су привредници послали Фонду скоро 15 милијарди динара.
1
Фото: Youtube Printscreen

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић каже за Тањуг да је на јучерашњој седници Управног одбора Фонда одобрено још 130 кредита, који заједно вреде око 370 милиона динара.

Од почетка реализације програма Фонда, којим су обезбеђене 24 милијарде динара за помоћ предузећима у Србији, до данас је у Фонд за развој стигло око 1.600 захтева.

"Од тих захтева, спремних да уђу у процедуре Управног одбора било је око 500, а 410-412 је одобрено, док је 89 кредита одбијено зато што не испуњавају услове у складу са програмом Фонда. Укупна вредност одобрених кредита је нешто преко 2,3 милијарди динара а укупна вредност запримљених захтева је чак око 15 милијарди динара", наводи Стевановић.

С обзиром на ову динамику пријављивања, Стевановић очекује да ће се програм Фонда реализовати до краја године.

Од тренутка када је почело пријављивање привредника, предузећима је на рачуне легло око 230 милиона динара.

Да би сви који аплицирају за новац код Фонда за развој новац и добили, неопходно је да сва документација буде у складу са пропозицијама које је Фонд прописао.

То значи да морају да обезбеде документацију која доказује да имају сва неопходна средства обезбеђења до би им Фонд одобрио исплату.

Захтеви долазе из свих области привреде, од производних до трговинских и услужних делатности, што потврђује, напомиње Стевановић, да у почетку када су мере економске помоћи доношене, секторски приступ није био адекватан.

Међутим, тренутно се ради, каже, и на програму који би могао да има карактер секторске помоћи за оне који су претрпели велике штете настале услед пандемије корона вируса.

"Ових дана радимо на једном програму који ће можда имати катрактер секторског али о томе ћемо у наредним данима да причамо а односиће се на оне делове привреде који су у овој кризи били најпогођенији", рекао је Стевановић.

Када је реч о структури предузећа која су аплицирала за средства из Фонда за развој, Стевановић каже да три четвртине захтева долази од микро предузећа, док једна четвртина стиже од малих и средњих предузећа и предузетника.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести