Из Новог Сада у привреду отишло 5.000 инжењера технологија

Технолошки факултет Нови Сад, као саставни део Универзитета у Новом Саду, основан је давне 1959.године. Током шест деценија постојања образовао је преко 5.000 инжењера технологије, које су своје место нашли пре свега у привреди Србије и региона.
1
Фото: Биљана Пајин, декан Технолошког факултета у Новом Саду

Поред тога, каже у разговору за “Дневник” професорка Биљана Пајин, деканица Технолошког факултета Нови Сад, на њему је за шест деценија одбрањено 180 специјалистичких радова и 340 докторских дисертација.

- Наши некадашњи студенти данас се налазе на еминентним научним институцијама од Западне Европе преко Новог Зеланда, па до америчког континента. Технолошки факултет у Новом Саду се, кроз формирану платформу Алумни клуба нашег факултета, налази у сталном контакту са огромним бројем дипломираних студената који желе да остану део „породице технолога“ – указује професорка Пајин.- Управо један од циљева нашег Алумни клуба се огледа у промоцији остварених успеха и доприноса наших дипломираних студената, како науци, тако и привреди и друштву уопште. Сваки алумниста Технолошког факултета представља део историје, али и темељ за даљи напредак факултета кроз размену појединачних искустава, успостављања успешне сарадње науке и привреде као и кроз реформисање студијских програма и наставних метода ради прилагођавање савременим захтевима тржишта. 

Као наставно-научна и научноистраживачка институција Технолошки факултет Нови Сад  има мисију да образује инжењере у областима прехрамбеног инжењерства, фармацеутског инжењерства, хемијског инжењерства, инжењерства материјала и биотехнологије.  Деканица  Пајин истиче да се на факултету  образују компетентни стручњаци који су способни да самостално организују и воде процесе производње, да преносе резултате из лабораторијских услова на индустријске размере, да доприносе оригиналним научним истраживањима и учествују у развоју нових технологија.

- Наши инжењери су директори и руководиоци производње, развоја, контроле квалитета у НИС-у, “Синтелону”, “Хемофарму”, “Пиониру”,” Соко Штарку”, шећеранама, “Дијаманту”, “Вицториа групи”, “Соја Протеину”, “Неопланти”, “Имлеку”. Такође, отварају сопствена предузећа и заступају стране компаније- наглашава професорица Пајин. Професори Технолошког  факултета учествују у многим значајним европским и светским пројектима. Недавно су ,као део истраживачког тима, ваши радили са компанијом“Еуген ћоцолате” на индустријској производњи функционалних чоколадних производа обогаћених инкапсулираним фитохемикалијама које потичу из извора као што је зелени чај, купина и боровница.  По речима деканке Пајин сарадња са овом компанијом је типичан и један од бројних примера сарадње истраживача са Технолошког факултета са привредном.

Наши некадашњи студенти данас се налазе на еминентним научним институцијама од Западне Европе преко Новог Зеланда, па до америчког континента (Биљана Пајин) 

- Конкретно ова истраживања реализована су кроз програм “Сарадње науке и привреде“ који спроводи Фонд за иновациону делатност, а финансирају Европска унија и Република Србија. Чланови истраживачког тима са Технолошког факултета проф. др Александар Фиштеш, проф. др Весна Тумбас Шапоњац, др Ивана Лончаревић и проф. др Биљана Пајин у сарадњи са овом  компанијом  развили су  и тржишту понудили потпуно нов, иновативни производ, белу чоколаду обогаћену полифенолима из воћа и зеленог чаја – објашњава наша саговорница.- Сам назив овог пројекта и програма финансирања доста говори и потпуно се уклапа у правце развоја научних истраживања код нас и у свету.  И у нашој земљи наука и привреда се све више окрећу међусобном повезивању и сарадњи која ће за резултат имати нов и иновативан производ на тржишту.  Врата Технолошког факултета, потврђује деканка, широм су отворена за сарадњу са привредом, која му се све више окреће јер је свесна да нема бољег ни стручнијег места где стручни кадар из привреде може унапредити своја знања и своје пословне процесе.


Ускоро отварање мини пиваре

Технолошки факултет Нови Сад је један од ретких, ако не и једини, факултет који ће ускоро добити своју мини пивару захваљујући успешној сарадњи са бројним пиварама у Србији.  - Факултет настоји да студенте адекватно припреми за тржиште рада па у складу са тим  обављају обавезну стручну праксу у пиварама- указује деканицаПајин- Пиваре „Царлсберг Србија“, „Апатинска пивара“ и „Хеинекен Србија“ поред обавезне праксе пружају нашим студентима  и могућност дуже праксе у циљу што бољег упознавања технологије пива и стицања практичног искуства. Након успешне дугогодишње научне и стручне сарадње професорке Јелене Пејин, ванредног професора  која предаје технологију слада и технологију пива  и пиваре „Kарлсберг Србија“, ова компанија нам је донирала средства за мини-пивару у наставне и научноистраживачке сврхе. Ово ће студентима омогућити конкретан рад на појединачним уређајима, као и на целом поступку производње пива, а мини пивара биће ускоро отворена.


- Технолошки факултет у својој структури садржи две акредитоване лабораторије, за испитивање прехрамбених производа и за амбалажу и паковање, чије особље чине доктори наука и специјалисти, који поседују врхунска знања о квалитету и безбедности производа, технологији производа који се испитују, начину и роковима њихове употребе и одрживости производа током употребе или чувања производа. Захваљујући стручности особља, уз контролу квалитета производа Факултет може да пружи и научно-стручне, техничке и саветодавне услуге корисницима својих услуга- закључује професорка Пајин.

Љубинка Малешевић

Фото. Биљана Пајин

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести