Извршитељи од данас морају да продају преко платформе еАукција

НОВИ САД: Јавне продаје имовине у извршном поступку од данас ће се одвијати и електронски преко платформе еАукција, речено је у Министарству правде.
1
Фото: pixabay.com

Све непокретности и покретне ствари које се продају у извршном поступку биће доступне на једном месту, посебном сајту, потпуно прегледно. До 1. септембра еАукција ће се одвијати паралелно с досадашњим начином јавне продаје у извршном поступку, а након тога ће то бити једини начин за спровођење јавне продаје, наводи Министарство.

Е-Аукција – електронско јавно надметање предвиђено је последњим изменама и допунама Закона о извршењу и обезбеђењу, али и Правилником о поступку и реализацији електронског јавног надметања.

Допринос изради правног оквира и аутоматизацији поступка дали су УСАИД-ов пројекат „Владавина права” и ЕУ пројекат „ЕУ уз правду – Подршка за поглавље 23”.

До увођења еАукције долази после констатовања да је досадашњи формат продаје основна препрека ефикасности извршног поступка и његово најслабије место. Министарство наводи да је досадашњи начин продаје онемогућао равноправно учествовање, слободну и отворену конкуренцију свих заинтересованих страна. Није постојао, а ни данас не постоји, транспарентан и поштен поступак јавног надметања, интересенти су неодговарајуће информисани о свим релевантним информацијама које се односе на поступак јавног надметања. Све то онемогућава постизање најповољније цене, а општа последица је веома низак степен поверења у јавне извршитеље, као носиоце јавних овлашћења, констатује се.

Платформа еАукција допринеће законитости, транспарентности, поузданости, објективности као и једноставности употребе.

„Израђено је апликтивно решење, које је једина адресе за јавно надметање свих потенцијалних интересената, с примењивим заштитиним мерама које спречавају злоупотребе”, наводи Министарство.

Такав систем се годинама користи у Естонији, Немачкој, Аустрији, Италији, Шпанији, Холандији, Португалу, Мађарској, а њихова искуства су показала су да тај начин надметања доводи до правичнијег извршења.

„Постиже се већа цена предмета продаје, чиме се остварују најповољнији ефекти и за извршног повериоца и за извршног дужника, с обзиром на то да је поступак доступнији већем броју заинтересованих лица, а истовремено се смањује могућност злоупотребе”, наводи Министарство.


Људски фактор

Апликативно решење је максимално софтверски покривено да би се онемогућио људски фактор.

„То су решења која су пре свега у вези с уплатом јемства. Захваљујући кооперативном односу Управе за трезор, развијено је аутоматско читање уплаћених јемстава на посебан рачун Министарства правде”, наводи се, и додаје да ће апликација сама понудиоцима који уплате јемство у прописаној висини и у прописаном року одобравати учешће у надметању.

Приликом пријављивања за учешће, потенцијални купац добијаће аутоматски генерисану уплатницу за уплату јемства.

Код еАукције јавни извршитељ је орган поступка који објављује надметање на порталу, а осим закључка о продаји, он уноси низ важних података који се чувају у бази.


Апликацијом администрира Министарство правде, а једна од њених главних карактеристика је да јавни извршитељ не зна ко је понудилац и ко се крије иза сваке конкретне понуде.

„То је било апосолутно нужно поставити из разлога пољуљаног поверења опште јавности у носиоце те правосудне професије”, наводи Министарство.

Осим Министарства правде, корисници апликације су јавни извршитељи и екстерни корисници, који могу бити регистровани и нерегистровани.

„Улога администратора Министарства правде је таква да делује као коректив у ситуацијама у којима може доћи до изненађујућих, неочекиваних процесних околности за чије превазилажење је потребно интервенисати, те да буде спона између корисника, јавног извршитеља и самог портала”, наводи Министарство.     

З. Делић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести