Јапан Тобако уложио седам милиона долара у производњу у Сенти

СЕНТА: Највећи јапански инвеститор у Србији, компанија "Јапан Тобако Интерннешенел (Тобачо Интернатионал, ЈТИ) покренула је нову производну линију у фабрици у Сенти у оквиру инвестиционог циклуса вредног 7,0 милиона долара.
r
Фото: mtt.gov.rs

Нову линију су свечано пустили у рад потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникације Расим Љајић, потпредседник АП Војводине Иштван Пастор, као и Јасутаке Тенго, председник ЈТИ групе који је овим поводом дошао у посету из Јапана.

"Поносан сам што ЈТИ постиже опипљиве резултате током протеклих 11 година. На тај начин даје допринос приходима од пореза, али и допринос друштву као друштвено одговорна компанија”, изјавио амбасадор Јапана, Њ.Е. Јунићи Марујама на свечаном отварањау нове линије и додао да компанија пуно улаже и у културну размену Србије и Јапана.

"Јапан Тобако је прва компанија која је повећала приходе за 50 сто, а смањила количину отпада насталог током производње”, истакао је Марујама.

Јасутаке Танго, председник Јапан Тобако групе рекао је да инвестициони циклус, поред производне линије укључује и додатну модернизацију механизације у фабрици, као и иновирање производа. Такође, он је подсетио да је ЈТИ оснивач Јапанске пословне асоцијације.

"Са новом производном линијом, ЈТИ наставља да шири своје пословање, чиме јасно показују своју дугорочну опредељеност ка даљем расту компаније у Србији, доприносећи тако развоју целе домаће привреде”, поручио је Танго.

Посебно је нагласио значај постигнутог споразум о слободној трговина са ЕУ, што је повећало успешност компаније, и захвалио се Влади Србије на подршци и напорима усмереним ка стварању стабилног и предвидивог пословног окружења.

"Од 27 фабрика, ова је најуспешнија”, рекао је на крају Танго, обећавши да ће наставити да промовише Србију као добру пословну дестинацију.

Расим Љајић, потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација, напоменуо је да су лоше приватизације у претходном периоду створиле негативну предрасуду, али да је искуство са дуванском индустријом другачије, те да је "извоз дувана надмашио и наше чувене малине“.

"Имамо успеха и у спречавању кријумчарења дувана“, нагласио је Љајић, додавши да је "пред нама већа опасност од нелегалне продаје на пијацама и на улици - продаја преко интернета“.

Званицама на отварању фабрике обратио се и Иштван Пастор, председник Скупштине Аутономне покрајине Војводине речима да је ЈТИ јапанска, али и српска и војвођанска компанија. Он се захвалио Јапанцима на успешном сповођењу високих стандарда заштите на раду, односно бризи за раднике.

Пастор је навео да је ЈТИ пуно улагао у локалну заједницу, да је био партнер у сређивању позоришта, трга, фонтане, али и дома инвалида у Сенти.

Откако је купио Дуванску индустрију Сента 2006. године, ЈТИ је уложио више од 180 милиона долара у Србији, утростручио број запослених са 84 на 290, покренуо производњу цигарета и њихов извоз на тржишта Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније, Хрватске и Албаније, као и извоз дувана и цигарета у ЕУ. 

У периоду од 2006. до данас вредност извоза износи готово 230 милиона долара, док је удео компаније на тржишту Србије у току истог периода утростручен.

ЈТИ је један од пет највећих пореских обвезника у Србији са две милијарде долара уплаћених у буџет у периоду 2006-2018. година. Ово је једина страна компања која откупљује домаћи дуван. Ангажује око 1.000 радника у Београду и Сенти, укључујући узгајиваче дувана, чланове њихових породица, као и сезонске раднике.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести