Јоксимовић: Још милијарду евра из ЕУ до 2020.

БЕОГРАД: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да Србија до 2020. године може да очекује још милијарду евра бесповратне помоћи из Европске уније (ЕУ) на националном нивоу, а да локалне самоуправе кроз многе програме могу да аплицирају за новац за пројекте.
jadranka joksimovic
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Стална конференција градова и општина (СКГО) и владина Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом одржале су конференцију за запослене у локалним самоуправама, на којој су представљени програми ЕУ и начини како да их локалне самоуправе користе.

Јадранка Јоксимовић је навела да претприступни фондови износе 200 милиона евра годишње.

Постоје и многи програми ЕУ за разне иновације у којима Србија као земља кандидат учествује, а локалне самоуправе, у сарадњи са партнерским организацијама и институцијама, могу директно да аплицирају за новац, рекла је Јадранка Јоксимовић.

Вршилац дужности директора Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Жарко Степановић је указао на значај програма Европа за грађане и грађанке, који омогућава да локалне самоуправе и организације сарађују и умрежавају се са истим институцијама у ЕУ.

Тако јачамо капацитете за припрему и коришћење фондова и у тренутку приступања Србије ЕУ, изјавио је Степановић.

Према његовим речима, до сада је одобрено 29 пројеката, укупне вредности 1,7 милиона евра.

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић је навео да је циљ скупа да се подигне ниво интересовања локалних самоуправа за аплицирање за средства из ЕУ која су им на располагању.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести