Казне за пет водећих светских банака због тајног договарања

ЦИРИХ: Швајцарска комисија за заштиту конкуренције (WЕКО) изрекла је новчане казне, у укупном износу од 90 милиона швајцарских франака (90,5 милиона долара), за пет највећих светских банка због тајног договарања и намештања курсева на тржишту валута вредном више хиљада милијарди долара, јавља Ројтерс. 
1
Фото: EPA/JUSTIN LANE

Кажњене су банке - Барклиз, Ситигруп, "ЈП Морган", Ројал Бенк ов Скотланд и јапанска банка МУФЈ.

Новчане казне швајцарског регулатора долазе само три недеље након што је Европска комисија изрекла казне тој групи банака у укупном износу од 1,07 милијарди евра (1,2 милијарде долара), подсећа британска агенција.

WЕКО је саопштио да је открио "неколико аранжмана склопљених између тих банака о спот трговању валутама којима се крше прописи о заштити тржишне конкуренције". 

Трговци пет банака су у неформалним разговорима на интернету координирали трансакције на тржиштима десет валута, укључујући долар, евро, фунту, јен и франак.

Највиша казна изречена је америчкој банци Ситигруп, од 28,5 милиона франака.

Британски Барклиз је кажњен са 27 милиона франака, Ројал Бенк ов Скотланд са 22,5 милиона, "ЈП Морган" са 9,5 милиона, а јапански МУФЈ са 1,5 милиона франака.

У договарање су били уплетени и трговци швајцарске УБС банке, али је она поштеђена казне јер је обавестила власти о кршењу прописа. Под истрагом је још увек Креди Свис банка, навели су швајцарски регулатори.

Портпарол те банке је изјавио да Креди Свис у потпуности сарађује у истражном процесу и да "намерава енергично да оспори суштину оптужби".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести