Кинеска развојна банка жели Генералну канцеларију у Србији

БЕОГРАД: Кинеска развојна банка задовољна је сарадњом са Србијом и спремна је да отвори нову Генералну канцеларију у нашој земљи.
1
Фото: Tanjug

То је речено на састанку председника Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислава Николића са комесаром Кинеске развојне банке задуженим за Србију, Хрватску, Словенију, Босну и Херцеговину и Црну Гору Ченом Вејуном.

Отварање Главне канцеларије Кинеске развојне банке у Србији би био још један корак даље у унапређењу односа, оценили су Вејун и Николић, наводи се у саопштењу.

Посебно је истикнута добра сарадња Кинеске развојне банке са Поштанском штедионицом Србије, са којом је на самиту "16+1" у Дубровнику, у априлу ове године, потписан уговор о кредитној линији.

"Кинеска развојна банка је изузетно задовољна развојем сарадње са Србијом. Има 15 прекоморских канцеларија и спремна је да отвори нову Генералну канцеларију која би покривала рад у свим чланицама механизма ''17+1''. Ценећи добре односе Србије и Кине, сматрам да би седиште Главне канцеларије требало да буде у Србији", истакао је Вејун и замолио за подршку српских надлежних институција.

Николић је казао да сматра да је идеја о отварању Главне канцеларије Кинеске развојне банке у Србији од изузетног значаја и да ће Национални савет за координацију сарадње са Руском Федерацијом и Кином помоћи да се остваре потребни контакти са надлежним институцијама у Србији, како би се ова идеја презентовала на највишем нивоу.

"Србија и Кина имају висок степен сарадње и отварање Главне канцеларије Кинеске развојне банке у Србији би био још један корак даље у унапређењу наших односа“, рекао је Николић, а наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести