Комисија констатовала да покушај продаје АД „Лука Нови Сад” није успео

Комисија за тендер јуче је закључила да за АД „Лука Нови Сад” није било купаца.
Luka Novi Sad Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Констатовано је да су документацију откупиле четири компаније, од којих се о трима у јавности говорило као могућим инвеститорима, док се о четвртом, новосадском „МК комерцу”, тек јуче сазнало да је имало намеру да купи једину луку још у државном власништву.

Документацију су купили „Порт” из Дубаија, „Ренус логиситк” из Немачке, конзорцијум који држи Луку Солун и „МК комерц” из Новог Сада. Међутим, нико од њих није послао понуду колико новца даје за АД „Лука Нови Сад” и колико планира да уложи у предузеће, које послује без дугова, кредита и минуса на рачуну, и у протеклим годинама привређује отворено на тржишту, без донација и дотација

Познаваоци власничке трансформације државних фирми у приватни капитал кажу да следи нови позив инвеститорима, али сада по нижој цени. Када ће то бити, не зна се поуздано.

Новосадска лука продавала се по почетној цени од 15.976.778 евра, што је фер тржишна вредност фирме од 31. децембра 2017. Уз почетну цену, држава је тражила да купац мора да буде предузетник с најмање десет година стажа у лучком бизнису, да је у 2017. години имао приход од најмање 30.000.000 евра и да је у свакој од три протекле године имао претовар изнад 1,4 милион тона робе.

У тендеру је било предвиђено да се понуде примају до 21. новембра, а јуче, 23. новембра, требало је да се отворе коверте потенцијалних улагача, односно виде подаци о цени коју нуде, и погледа да ли испуњавају услове да учествују на тендеру.

Иначе, рок за продају предузећа два пута је померан, управо на захтев купаца. Први пун то је тражио немачки „Ренус, а потом и конзорцијум који је већ две године власник Луке у Солуну и у чијем су саставу руски, кинески, француски и грчки капитал.

Првобитно је било предвиђено да се понуде отворе 24. октобра, па  је одређен нови рок 8. новембар и напослетку 23. новембар.

Продавала се управна зграда величине око 1.000 квадрантих метара, складиште површине 44.000 квадрата и шест кранова, док 25 хектара  земљишта на којем се простире новосадска Лука није било предмет трговине.

З. Делић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести