Kоронавирус највећи ризик по глобалну економију

БЕОГРАД: Коронавирус је у овом тренутку најбитнији ризик за глобалну економију, а успоравање раста у Кини могло би се одразити и на Србију са којом Кина има веома раширену сарадњу која се значајно развија, оценио је у изјави за Тањуг Директор за развојне пројекте Економског института Иван Николић.
Korona virus Foto pixabay.com, ilustracija
Фото: pixabay.com, ilustracija

Кина је једна од најважнијих светских економија, глобало друга по увозу а прва по вредности извоза и највећи је потрошач туристичких услуга, подсећа Николић и додаје да се у овом тренутку коронавирус чини као најбитнији ризик иако још нема назнака да је криза достигла врхунац.

"Неповољно је што је криза захватила сезонски период који је највиши у Кини, а то је новогодишње празновање, када се неумерено троши, и не троши само домицилно становништво него сви милиони Кинеза који тада долазе у Кину", каже Николић.

Додаје, мешутим, да те и такве потрошње ове године није било или је била редукована, што ће се, тврди, одразити на раст Кине.

"А како буде смањило њихов раст аутоматски ће се прелити на цео свет", каже Николић.

Догађаји у Кини додатно су неповољни јер, како наводи, долазе после две године у којима је глобална економија у оштријој путањи успоравања, а европска на ивици рецесије.

"Још је лошије што је Кина све битнији економски партнер Србији. Прошле године робни извоз ка Кини био је 2,2 пута већи него у 2018. години, а можемо рећи да је укупан прираст робног извоза од 17,3 посто потекао управо из тог односа са Кином", каже Николић.

Додаје да су и туристи који долазе из Кине у овом тренутку најмногобројнији и најзначајнији за Србију.

"Чини ми се да је за 50 одсто већи број ноћења и удвостручен је број долазак, то је заиста импресивно и уколико се криза продужи верујем да би то могло да се неповољно одрази на нашу економију", каже.

Напомиње да повољне резултате у туристичким услугама и робној размени Србија дугује великим улагање Кине пре свега у Бор и у Жељезару.

"Робна размена је у огромној експанзији, пре свега на извозној страни и то се дугује пре свега активности Бора јер је битно повећан извоз бакра ка Кини", каже Николић.

Економски односи Србије са Кином су распрострањени у различитим секторима, каже и додаје да нису више улагања само инфраструктурна, него чак и у ИТ сектору, јер је Ниш изабран за огледни "паметни град" у који ће Хуавеј уложити значајна средства да успостави модерну инфраструктуру.

"Сарадња се шири, јако је добро да се одвија у том смеру, ови егзогени шокови могу претпостављам то успорити можда на кратак рок и ствари покварити, али нисам сигуран да ће то битније променити наш однос са Кином или њихов однос у смислу улагања у овом региону. Јер су она део њихове велике стратегије и иницијативе Ппјас и пут, која се неће мењати", оценио је Николић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести