“Викторија група” на продају?

У Викторија групи јуче нису ни потврдили ни демантовали да продају компанију наводећи да “ континуирано добијају и разматрају опције за стратешка партнерства и заједничко инвестирање, па да због тога не могу  да коментаришу даље планове и разговоре са потенцијалним партнерима.
miodrag kostic, MK grupa Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Викторија група се убраја у десет највећих извозника Србије тргујући са уљарицама, житарицама и прерадом уљарица, чија је робна размена на ино тржишту прошле године износило 178 милиона евра, па захваљујући тим резултатима заузима врх у прехрамбено-прерађивачком сектору Србије. Зато су спекулације да се продаје наишле на велико интересовање јавности, тим пре што се у трговању као потенцијални купац спомиње српски краљ шећера  Миодраг Костић испред компаније МК Груп као власник.  

Упркос томе што већ неколико дана брује приче да МК Група намерава да купи Викторију, у “Викторији”  наводе да се пословање одвија уобичајено јер спроведене мере унутрашње консолидације уз стабилно пословање и здрав бизнис модел омогућавају остваривање оперативних планова, па то доноси одрживо пословање компаније и њених чланица у наредном периоду.”Компанија  има дугогодишњу сарадњу са великим бројем домаћих, регионалних и европских агробизнис компанија. Производе од сунцокрета, нон-ГМО соје и уљане репице пласира на домаћем тржишту и у 60 земаља широм света, са фокусом на тржиште Европске уније”, навели су у “Викторији”

Мада из оваквог саопштења “Викторије” се не види јасно да траже купца, извесно је, да компанији дуже време не цветају руже, у првом реду , већ неколико година због ниских цена ратарских култура, и великих банкарских кредита, које већ неколико година “Викторија” покушава да одложи репрогамом дугова. Они су сада нарасли до око 275 милиона евра и банке их, како се чује, више неће репрограмирати, већ траже месечне рате за отплату.

То је и навело “Викторију” да потражи стратешког партнера па је логично да се у центру трговања нађе МК Груп са 32  предузећа ,овдашњег бизнисмена Миодраг Коастића, који као добар познавалац тржишта у  вишедеценијском пословању није  до сада направио грешку у бизнис прорачунима.

У МК Групи не крију да су заинтересовани , али , наглашавају ,да куповина “Викторије” не значи истовремено прелазак на послове са сунцоркретом и сојом, а занемаривањем шећерне репе.Позив је упућен банкарима и као “Дневник” сазнаје МК Група цену Викторије мери  у оквиру дуговања  од око 275 милиона евра.  

У куповини “Викторије” Костић, извесно је , види рачуници у пословима  са јестивим уљем за извоз, нарочито што је у изгледу да Турска укине царину од 40 одсто на увоз уља. Тиме би Србија добила статус какав последњих година, када је реч о уљу, има Босна и Херцеговина, па се често дешавало да наши сељаци сунцокрет продају босанским уљарама.

Треба рећи да су почетком октобра у ЕУ престале да важе квоте за производњу шећерне репе, па је Костић као добар познавалац тржишта проценио да ће немачке, француске и аустријске шећеране подићи производњу, и не само повећати свој удео, већ ће и извозити изван Уније.

У таквим привредним околностима доћи ће до судара са шећером од трске , који је јефтинији и слабијег квалитета од шећера добијеног од репе , па ће велики трговци репиним шећером бити у прилици да снизе цену, и  према процени Миодрага Костића, изван ЕУ  ће бити репиног шећер по ниским ценама.

Да би се то избегало МК Груп намерава да главну делатност прода, а разговори са водећим аустријском произвођачем "Ангрином" су увелико поодмакли, о чему смо писали.  У саставу “Викотрије” налази се десет међусобно повезаних предузећа, али се нигде не наводи да ли цела компанија продају или поједине фирме.  Костић би, рекло би се , најрадије пазарио уљару “Младост” у Шиду и “ Сојапротеин” у Бечеју.

Тако мисли и аграрни аналитичар Жарко Галетин подсећајући да наша земља има међудржавни споразум са Турском о извозу  10.000 тона рафинисаног уља и 30.000  сировог уља, што је  Костића и навело да почне да размишља да уместо шећерне репе бизнис усмерава ка сунцокрету. ”Викторија група је лидер у уљарству, има заокржен процес узгајања сунцокрета и соје, финансира сетву, откупљује и прерађује ове две уљарице , па би то за МК групу значило улазак на велико тржиште”, навео је аграрни аналитичар Жарко Галетин.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести