Кренули преговори о минималцу - рок за договор 15. септембар

БЕОГРАД: Радна група партнера у Социјално-економском савету (СЕС) Србије састала се данас, чиме су отпочели преговори о минималној цени радног сата и минималној заради за 2020. годину, а рок за договор је 15. септембар.
radnici A_Erski
Фото: Dnevnik.rs

"Минималац" је у Србији после повећања протеклих неколико година достигао вредност изнад 27.000 динара, односно 155 динара по сату рада, а према најавама врха државе, постоје настојања да минимална месечне зарада достигне 30.000 динара.

О "минималцу" који у Србији прима око 350.000 радника разговарају представници министарстава финансија и рада, Уније послодаваца, и репрезентативних Савеза Самосталних синдиката Србије и Уједињених гранских синдиката "Независност" а секретар СЕС-а Душан Петровић потврдио је Тањугу да ће сутра бити одржана седнице колегијума овог тела на којој ће се договарати дневни ред седнице СЕС-а.

Минимална цена рада за 2020. годину већ је била тема консултација које је пре отпочињања званичних преговора министар за рад, запошљавање, борачка социјална питања Зоран Ðорђевић протеклих дана водио одвојено са министром финансија Синишом Малим, Унијом послодаваца и синдикатима. 

Став синдиката пре почетка преговора био је да повећање минималца у 2020. години мора бити значајно изнад 30.000 динара како би већ 2021. године минимална зарада достигла износ минималне потрошачке корпе, која у Србији кошта више од 36.000 динара. 

Они тврде да је то једини начин да се испуни договор који је унутар СЕС-а постигнут о року у коме би "минималац" требало да достигне вредност минималне потрошачке корпе.

Директор Уније послодаваца Срђан Дробњаковић поновио је пред почетак преговора да је за повећање веће од 30.000 динара неопходно да држава смањи трошкове које послодавци имају за порезе и доприносе.

У последње две године минимална цена рада у Србији повећана је укупно за 18,6 одсто, подсетило је недавно Министарство финансија, и најавило да ће се са значајним повећањем наставити.

Синдикати, послодавци и представници државе у оквиру СЕС имају прилику да се договоре о минималној цени рада до половине септембра, а уколико до договора не дође, о минималној цени рада одлуку ће и без договореног предлога донети Влада Србије. 

Синдикати чекају да држава предложи минималац за 2020.

БЕОГРАД:  Први састанак радне групе Социјално економског савета (СЕС) на којем су почели преговори о повећању минималне цене рада за 2020. годину завршен је данас, а да ниједна од страна није изашла са конкретним предлогом за будући "минималац", потврдио је за Тањуг преговарач испред УГС "Независност" Зоран Ристић.

"Синдикати и Унија послодаваца сачекаће да конкретан предлог изнесу представници министарства финансија а наставак преговора биће у четвртак", рекао је он и објаснио да су све стране на првом састанку констатовале да има простора за повећање минималне цене рада. 

Ристић је објаснио да постоји простор до краја месеца да представници министарстава, синдиката и послодаваца усагласе предлог а ако до тога не дође минималну цену рада за 2020. годину одредиће Влада Србије самостално.

Он је подсетио да се ни на једним преговорима до сада није догодило да се конкретан предлог саопшти на првом састанку, а напоменуо је да су прошле године била четири преговарачка састанка и да на крају није било усаглашеног предлога па је Влада Србије самостално донела одлуку о минималцу. 

Први састанак преговарача о минималцу протекао је у упознавању присутних са вредностима параметара који су према Закону о раду основ за утврђивање минималне цене рада.

Представници власти раније су саопштавали да би повећани минималац могао достићи 30.000 динара а сидникати су подсећали да повећање мора бити веће како би према споразуму постигнутом у СЕС-у минималац 2021. године достигао вредност минималне потрошачке корпе.

Представници послодаваца повећање од 30.000 динара сматрају реалним и оцењују да би свако повећање преко тог износа морало да буде праћено уступцима власти око других намета, попут пореза и доприноса. 

Минимална зарада у Србији износи око 27.000 динара и прима је око 350.000 запослених. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести