Љајић: Нема основа да Србија раскида сарадњу са Хуавејем

БЕОГРАД: Не постоји било какав основ да Србија раскида досадашњи ниво сарадње са Хуавејом, рекао је данас министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, поводом рестрикција које је америчка компанија Гугл увела кинеској компанији Хуавеј.
ljajic, tanjug
Фото: Tanjug/ D. Goll, arhiva

"Ми не желимо да будемо колатерална штета сукоба великих телекомуникационих компанија. Овде се ради о сукобу два гиганта", казао је Љајић за Радио Слободну Европу (РСЕ), истичући да је у току реализација више уговора које је Србија потписала са кинеском компанијом.

"До краја идуће године 750.000 домаћинстава биће повезано оптичком мрежом, што је управо резултат потписаног договора са Хуавејом, вредног 150 милиона евра", казао је Љајић и навео да је Хуавеј био "коректан партнер" и да нема потребе да се досадашњи ниво сарадње раскида.

"Многе телекомуникационе компаније у Европи имају сличне уговоре, раде са Хуавејом и не намеравају да то прекину, с обзиром на то да је он у овом тренутку највећи снабдевач телекомуникационом опремом у свету", рекао је Љајић.

Немачка је најавила, преноси РСЕ, доношење специјалног закона којим би се осигурала да Хуавеј неће предати податке кинеској држави, пре него што дозволи том произвођачу телекомуникационе опреме да учествује у градњи 5Г (пете генерације) мобилне мреже. 

Упитан да ли је Србија разматрала доношење сличних мера којима би се регулисало пословање Хуавеја, Љајић одговара да се то у овом тренутку не разматра.

"У овом тренутку то није опција, нити има потребе за доношењем било каквог леx специалиса (посебног закона). Постоји читав низ закона и имамо правни основ уколико је потребно да се на било који начин заштитимо. Мислим и да то велике телекомуникационе мреже у Европи више чине да умире властиту јавност", рекао је Љајић.

Поводом оптужби Сједињених Америчких Држава о наводним прислушкивањима Хуавеја и преношењу осетљивих информација властима у Кини, Љајић истиче да таквих безбедносних претњи у Србији није било.

"Безбедносних претњи није било. Уколико их у перспективи буде, институције ће адекватно реаговати. За сад нема никакве потребе да се од тога прави случај, пре него што се на том плану било шта десило", сматра министар телекомуникација. 

РСА подсећа да је амерички Гугл суспендовао лиценцу компанији Хуавеј, што значи да ће кинески произвођач мобилних телефона остати само на основној верзији Андроид оперативног система.

Претходно је у четвртак Трампова администрација ставила Хуавеј на црну листу компанија.

Најновији потез ће, како се процењује, драстично отежати пословање Хуавеја на тржишту паметних телефона изван Кине, с обзиром да ће овом одлуком кинески технолошки гигант изгубити приступ ажурирањима Гугловог оперативног система.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести