Љајић: Приштина да укине све баријере

БЕОГРАД: Србија, Македонија, БиХ и Црна Гора позвале су данас Приштину да без одлагања укине царине и на преостале производе на које је раније увела увела "таксу" од 30 одсто и најавили да ће бити формирано оперативно тело које ће радити на ефикасном решавању и укидању свих трговинских баријера које су буду појављивале у региону.
ljajic
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Министар Расима Љајић рекао је након састанка са представницима Македоније, БиХ и Црне Горе да је непосредно уочи данашњег сусрета сазнао да је Приштина одлучила да повуче "заштитне мере" на увоз за највећи део воћа поврћа и кукуруза које је недавно увела.

Учесници састанка, једногласно су затражили да се укину до краја све додатне царине за поједине производе.

Љајић је рекао да, док Приштина не повуче све заштитне мера, земље региона могу у ускладу са својим економским интересима да предузму контрамере.

"Желимо да то избегнемо, никакав трговински и царински рат неће никоме ништа донети, сви ћемо трпети због мера Приштине укључујући и КиМ", поручио је Љајић након састанка са министром спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирком Шаровићем, министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Македоније Љупчем Николовским и шефом Директората за мултилатералну и регионалну економску сарадњу Министарства економије Црне Горе Гораном Шћепановићем.  

Љајић је рекао и да ће се инсистирати да се укину и друге мере Приштине које су препрека за слободну трговину, укључујући и ранију одлуку о додатним акцизама на увоз грађевинских блокова и брашна из Србије. 

Навео је да је Црна Гора оштећена техничким препрекама на увоз пива на КиМ, као што је БиХ оштећена додатним мерама Приштине за увоз млека и млечних производа на Косово.
 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести