Људско тело не може без јода и зато му треба вода

Један од најважнијих минерала, којег најчешће немамо довољно у телу је јод, а овај природни минерал је изузетно важан, јер доприноси очувању здравља. Јод је кључни елемент за правилан рад штитњаче, неопходан је и за синтезу хормона штитне жлезде, потребан је за нормалан метаболизам енергије и значајан је за правилан рад нервног система.
1
Фото: Минаква

Многа истраживања показују да Европљани уносе недовољно јода. Недостатак јода, један је од најстаријих здравствених проблема повезаних са исхраном. Поремећаји здравља због недовољно уношења могу да буду узрок и менталне ретардације, а УНИЦЕФ процењује да 900 милиона људи у свету пати од недостатка јода. Такође, недостатак јода може да буде узрок и настанка физиолошких оштећења фетуса и новорођенчади, међу којима су заосталост, губитак слуха и могућности говори, низак раст, гушавост.

Људско тело не може да задржи, нити да створи јод, те би стога требало свакодневно да се овај минерал уноси у организам, и то храном и водом. Храна садржи врло мало природно присутног јода, а у нашој земљи од 1953. године уведено је обавезно јодирање соли као начин борбе против болести услед недостатка јода.

Минерали се најбоље апсорбују кроз течност, односно воду, а минерална вода “Minaqua” садржи управо такав, природно растворен јод и једина је вода на нашим просторима са оваквим минералним саставом. Још давне 1912. године освојила је велике златне медаље на сајмовима у Риму, Паризу и Лондону, тада под називом”Франц Јозефова вода”. чиме се показује да је више од 100 година традиционално квалитетна вода “Minaqua”.

(Огласни текст)

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести