Мали: Други пакет мера вредан 66 милијарди динара креће одмах

БЕОГРАД: Други пакет мера подршке привреди "тежак" је 66 милијарди динара и са његовом реализацијом се креће одмах, рекао је министар финансија Синиша Мали Танјугу, после данашње седнице Владе Србије на којој је усвојен нови сет економске помоћи.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

До 10. августа биће по аутоматизму исплаћена прва рата од најављене две, 60 одсто висине минималне зараде, а на два минималца из овог пакета могу да рачунају и привредни субјекти основани претходних месеци током пандемијске кризе, каже министар.

После седнице Владе Србије која је данас усвојила правни оквир за спровођење другог пакета мере усмерених ка смањењу негативних последица КОВИД-а 19 на привреду, Мали је оценио да се тај пакет надовезује на први од 5,1 милијарду евра и да треба да омогући очување радних места и производних капацитета.

"Ми ћемо одмах кренути у спровођење другог пакета мера, првих 60 одсто првог минималца иде до 10. августа, у наредних пар дана изаћићемо са тачним датумом", рекао је Мали.

Предузетници, микро, мала и средња предузећа која су добила минималну зараду у јулу месецу, а њих је око 235.000, односно 1.050.000 радника, се за нове минималце неће пријављивати.

"Они ће по аутоматизму добити и 60 одсто минималне зараде у августу и септембру, а уколико неко не жели тај новац, може да га врати у трезор Републике Србије", објашњава министар финансија.

Други пакет омогућава и предузећима основаним између 15. марта и 20. јула да могу да добију подршку, али ће за њу морати да се пријаве а новац ће им на рачуне лећи у септембру.

"С обзиром да је пријављивање током августа, до краја августа, у септембру ће добити две минималне зараде, то је веома важно да и новооснованим привредним друштвима дамо могућност да добију новац из другог пакета", рекао је он.

Мере подршке остају и за велике привредне субјекте који ће добијати од државе 50 посто минималне зараде за оне раднике који су имали одлуку о прекиду рада.

Услов за добијање државне помоћи је да нема отпуштања више од 10 одсто радника три месеца након добијања 60 посто последње минималне зараде.

"Ако другу минималну зараду исплаћујемо у септембру, дакле, то су октобар, новембар и децембар, за компаније које користе државну помоћ, што је готово цео приватни сектор. Не очекујемо велика отпуштања, а тако ни велика померања на тржишту рада, што управо јесте циљ ових мера", рекао је Мали.

Део пакета вредног 66 милијарди динара су и ослобађања од плаћања пореза и доприноса на зараде за један месец, као и мере Народне банке Србије.

"Још једанпут Србија показује колико је стабилна и колико новца имамо. Нама су јавне финансије у изузетно добром стању", рекао је он.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести