Мали: Милионске уштеде за буџет због нижих каматних стопа

БЕОГРАД: Србија је остварила велику победу на међународном финансијском тржишту емитовањем десетогодишње обвезнице на Лондонској берзи у износу од 550 милиона евра са никад нижом каматном стопом од 1,25 одсто и за коју је потражња била три пута већа него што је пласирано, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.
sinisa mali
Фото: Tanjug (Zoran žestić)

Према његовим речима, то је велика потврда не само успеха економских реформи које су спровођене протеклих година у нашој земљи, него и већег поверења инвеститрора да улажу у Србију.

Мали је објаснио да је на јучерашњој аукцији више од 150 највећих инвестиционих фондова, пензионих фондова, осигуравајућих кућа желело да улаже у наше хартије од вредности.

"Три пута је било више тражње него што је била понуда. Оно што је посебно важно, ми не подижемо наш јавни дуг на тај начин, већ новац који смо јуче добили искористићемо да вратимо обвезницу која доспева у фебруару следеће године, а чија је каматна стопа 4,9 одсто", рекао је Мали на конференцији за новинаре.

Како је објаснио то значи да уместо да плаћамо 4,9 одсто каматну стопу сада плаћамо по стопи од 1.25 одсто - четири пута мање.

"Трошак каматних стопа се спушта и пада из месеца у месец и из године у годину, што је потврда сигурности наше земље за улагања, потврда кредитног рејтинга и представља потврду успеха напретка наших економских реформи", рекао је Мали.

Истакао је да је 2016. године просечна пондерисана каматна стопа била 4,5 одсто, а са овом емисијом је 3,27 одсто.

"То би, на пример, било ко када би неко домаћинство које је некад плаћало каматну стопу од 6, 7 или 8 одсто, као што смо ми плаћали 2012. и 2013. године, сада плаћа 1,25 одсто. То су милионске уштеде за наш буџет, јер уместо да плаћамо скупе камате и кредите, ми их сада враћамо", објаснио је Мали.

Додао је да то отвара простор и за повећање плата и пензија, као и за више инвестиција у инфрастрктурне пројекте.

Мали је истакао да је посебно важно што дуг који пристиже у фебруару и који је у доларима, ми ћемо емитовањем те обвезнице смањити учешће дуга у доларима и спустити га испод 20 одсто.

Навео је да је почетком ове године ниво доларског дуга у нашем јавном дугу био 26 одсто.

"Одговорно, пажљиво и прецизно се бавимо нашим јавним финансијма. Идемо на то да кроз економске реформе и смањење ризика ка земљи улагања смањујемо каматне стопе на наше хартије и са том политиком ћемо наставити", подвукао је Мали.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести