Мали најавио флексибилније запошљавање у јавном сектору

БЕОГРАД: Изменама Закона о буџетском систему предвиђена је флексибилнија контрола запошљавања у јавном сектору сходно потребама за кадровима, као и повећање плата за пет одсто у јавном сектору у 2021. години, каже министар финансија Синиша Мали.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić
Он је у Скупштини Србије, где је посланицима образложио неколико закона, рекао да за нова запошљавања у институцијама, установама и предузећима више неће бити неопходно одобрење владине комисије за запошљавање.
 
Објаснио да се уводи мало флексибилнији систем, уз одређено ограничење у запошљавању, уместо досадашњег система контроле, односно принципа да за сваког новозапосленог мора да се добије одобрење владине комсије.
 
Мали је навео да ће тако институције, установе и предузећа да запошљавају сходно њиховим потребама и новцу који имају, али уз ограничење да не могу запослити више од 70 одсто нових радника од броја запослених који су претходне године отишли из тих институција, установа и предузећа.
 
"То значи да, уколико је 10 запослених у једној установи напустило ту установу током протекле године, максималан број новозапослених може бити седам без претходне сагласности владине комисије", рекао је Мали.
 
Тим решење, каже, институције, установе и предузећа преузимају велику одговорност на себе, одлучују о томе да ли им је потребно ново запошљавање, али и напомиње да квалитет услуга тих институција, установа и предузећа мора да се унапреди.
 
Измене Закона о буџетском систему, каже Мали, дефинишу и проценат повећања плата у јавном сектору у 2021.
 
Најавио је да ће плате од 1. јануара 2021. за све медицинске раднике бити веће за пет одсто, а за све остале је предвиђено је најпре повећање од 3,5 одсто, а потом од априла идуће године за додатних 1,5 одсто.
 
Он је позвао посланике да подрже измене закона.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести