Мали: Незапосленост у Србији око 10 одсто

БЕОГРАД: Од увођења ванредног стања до петка, 15. маја, Националној служби за запошљавање јавило се за новчану помоћ 8.790 људи, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали и додао да је тренутна незапосленост у Србији око 10 одсто.
sinisa mali
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Мали је за ТВ Прва оценио да, ако се погледа колика је криза у целом свету, где остају десетине милиона људи без посла, 8.790 њих у нашој земљи је пристојан број за једну малу Србију која је показала да је економски способна и јака.

"Очували смо производне капацитете, фабрике се нису угасиле, сачували смо радна места, сада нам следи борба за нашу економију, а нама је важно да се свет и Европа отворе, јер наша економија не зависи само од нашег унутрашњег тржишта", казао је министар.

Када су у питању велетрговине које су забележиле пораст промета у току последња два месеца, а које су се одлучиле да не прихвате помоћ државе у виду исплате минималне зараде и на тај начин су лишили своје запослене додатне награде, Мали каже да држава не може ни на који начин да направи обавезу неким приватницама, јер су они самостални.

Како наводи, зна и за доста примера где су послодавци награђивали своје раднике и додаје да је мера државе била усмерена управо ка томе да се радници не отпуштају.

"Било је много оних који су мислили да ће бити отпуштања због кризе, ослободили смо их плаћања пореза, дали смо минималну зараду, није било потребе да се људи отпуштају. Ми смо очекивали да ће велики број њих и поред минималне зараде коју држава даје да да нешто и мимо тога и мислим да они који су могли то су и дали", наводи министар.

Према његовим речима, у Србији је стопа незапослености пре пет или шест година била 26 одсто, а сада је стопа око 10 одсто.

"Тешко је наћи прави кадар, ја сам причао са привредницима свакодневно, свако од њих је желео да задржи своје запослене, јер сада је криза прошла и сви желе да са својим запосленима остваре још бољи приход", наводи Мали.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести