Мали: Повишице неће угрозити буџет

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће се ускоро изаћи са тачном рачуницом око повећања пензија и плата у јавном сектору, додавши да то ни на који начин неће угрозити буџет.
sinisa mali
Фото: Tanjug

Мали је у интервјуу за „Вечерње новости“ рекао да ће бити укинут Закон о привременом умањењу пензија, што значи да ће пре краја године, највероватније у новембру, најниже пензије бити увећане.

Истакао је да је циљ свега што се ради да не буде угрожена фискална стабилност.

Годинама смо градили стабилност и било би неодговорно да је на било који начин угрозимо. Захваљујући резултатима, имамо простора у буџету и за укидање Закона о привременом умањењу пензија и за повећање најнижих пензија, објаснио је Мали.

Додао је и да се у овом тренутку не размишља о ребалансу, с обзиром да повећања пензија и плата у јавном сектору може да се реализује из постојећег буџета.

Упитан до када ће трајати забрана запошљавања у јавном сектору, Мали је навео да ће то бити једна од тема у разговорима са ММФ.

Говорећи о реформи Пореске управе, Мали је навео да ће се лично бавити свим аспектима те трансформације, додајући да је оформљена радна група која се састаје једном недељно.

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести