Мали позвао привреднике да се пријаве за Програм мера Владе

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали позвао је данас привреднике да се пријаве за коришћење олакшица из Програма економских мера за сузбијање последица по привреду од епидемије Ковида 19, вредног 5,1 милијарду евра.
sinisa mali
Фото: Tanjug (B. Stekić, arhiva)
Правни оквир за спровођење тог програма усвојен је у петак на седници Владе Србије, а јуче су привредници почели да се пријављују преко портала Пореске управе, наводи се у саопштењу министарства.
 
"Иако нисмо рачунали да ће привредници и током викенда почети да се пријављују, они су то ипак чинили, тако да за мање од 24 сата имамо 15.000 привредника који су отворили наменски рачун, и на тај начин се пријавили за мере. Путем само два клика, они могу да одложе пореске обавезе и омогуће уплату новчаног износа у висини минималне зараде за своје раднике", поручио је Мали власницима предузећа у Србији.
 
Како је објаснио, Уредба о фискалним погодностима и директним давањима привредним субјектима у приватном сектору предвидела је једноставне процедуре за пријаву.
 
Потребно је да власници предузећа у Србији у пореској пријави коју и иначе подносе до краја сваког месеца, као датум почетка плаћања пореза ставе 4. јануар 2021. године.
 
Министар је подсетио је да је пореска пријава коју свако предузеће мора да поднесе Пореској управи заправо Образац ППП - ПД, који свака фирма подноси пре исплате плата.
 
У оквиру ове пореске управе постоји квадрат „1.4. датум плаћања“ у који треба да упишу 4.1.2021. године. На тај начин аутоматски постају део овог програма.
 
Привредни субјекти у приватном сектору који иначе немају обавезу да подносе Образац ППП-ПД, односно који немају запослене, биће аутоматски пријављени на мере, без поменуте процедуре.
 
Када је реч о отварању наменског рачуна на који ће бити исплаћена средства у износу од 30.000 динара, привредници који имају рачуне у више банака, преко апликације на порталу Пореске управе треба да потврде преко које пословне банке желе да им се новчана помоћ исплати, односно да на тај начин отворе наменски рачун.
 
Тај посао треба да ураде до 25. априла, а уколико имају рачун у само једној банци, њима ће се по налогу Пореске управе аутоматски отворити наменски рачун у тој банци, што значи да не морају то сами да ураде.
 
Након што привредници отворе наменски рачун и поднесу пореску пријаву, немају даљих обавеза, јер све остало за њих обавља Пореска управа и Министарство финансија.
 
Према речима министара, намера државе је била да све буде поједностављено и да се искористе електронски сервиси Пореске управе и напредак у њеној дигитализацији.
 
"Сада се види сва корист коју смо имали од успостављање електронских сервиса Пореске управе Србије од којих је најважнија управо апликације е-Порези. Све остале процедуре препуштене су држави. Наша је намера била да све буде поједностављено и ефикасно како се не би губило превише времена на бирократију, као и да би се створили услови да новац што пре стигне до свих запослених", објаснио је министар и додао да су очекивања да уплата првог минималне зараде може да се очекује почетком маја.
 
Сви привредни субјекти у приватном сектору могу да користе мере прописане Програмом, под условом да почев од 15. марта па до дана ступања на снагу Уредбе, нису смањивали број запослених за више од 10 одсто не рачунајући запослене који су са привредним субјектом у приватном сектору закључили уговор о раду на одређено време пре тог датума за период који се завршава у периоду од 15. марта, па до дана ступања на снагу Уредбе.
 
Привредни субјект губи право на коришћење мера уколико у периоду од 15. марта па до истека три месеца након последње исплате директног давања, смањи број запослених за више од 10 одсто, не рачунајући запослене који су са привредним субјектом у приватном сектору закључили уговор о раду на одређено време пре половине марта за период који се завршава у том временском оквиру, наводи се у саопштењу.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести