Марковић: Добра пословна клима-шанса за француске компаније

БЕОГРАД: Пословна клима у Србији последњих година значајно је унапређена што потврђује све веће интересовање страних, а поготово француских компанија да дођу и шире своју производњу и пословање у Србији, каже генералних директор француске компаније "Шнајдер електрик Србија" Дејан Марковић.

"Сигурно је да предстојећа посета председника Француске Емануела Макрона Србији представља тежњу да економске везе две земље буду што јаче", каже Марковић за Тањуг уочи посете Макрона, са којим долази и велика привредна делегација.

Он истиче да се француске компаније последњих година све чешће одлучују да дођу у нашу земљу и овде покрену посао, те да се може очекивати да и друге фирме нађу место над српским небом и прошире пословну сарадњу у овом делу Европе.

Долазак привредне делегације из Француске одлична је прилика за фирме које би да прошире своје операције на тржисту Србије да у директним разговорима сазнају више и испитају све потенцијале и могућности за сарадњу и пословање, каже саговорник Тањуга.

"Осим доласка великих корпорација, велике шансе на овом тржишту имају и мала и средња предузећа будући да се велике компаније у раду све више ослањају на њих", навео је Марковић.

Велике потенцијале за ширење пословања у Србији француске компаније имају превасходно у области ИТ индустрије и пољопривреди, оцењује Марковић.

Француска компања "Шнајдер електрик" која послује у 130 земаља, представништво у Србији отворила је 1997. године, а од 2000. послује као д.о.о и запошљава више од 1.200 људи.

Та компанија предводи дигиталну трансформацију управљања енергијом и аутоматизацију у домовима, објектима, дата центрима, инфраструктурном и индустријском сектору.

"Добрим пословним резултатима из године у годину и толиким бројем запослених сигурно доприносимо побољшању пословне климе и уверени смо да ћемо тај допринос повећавати и наредних година", рекао је Марковић.

Подсетио је да у Новом Саду функционише Развојни центар, као део операција "Шнајдер електрика", а у коме млади људи раде на успостављању најбољег сотвера за управљање електридистрибутивним системима у свету.

"Стипендирањем сигурно побољшавамо могућности да млади инжењери нађу место и запослење у нашој компанији", каже Марковић.

Иначе, Шнајдер Електрик ДМС софтвер је у употреби у преко 50 компанија и преко 130 диспечерских контролних центара широм света.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести