Меркатор продаје 13 шопинг центара у ex-yu земљама

ЉУБЉАНА: Компанија "Меркатор" почела је продају 13 тржних центара, једног у Словенији и 12 у Босни и Херцеговини, Хрватској и Србији, чиме је наставила примену стратегије за смањење дуговања "Мерkатор Групе".
Prodavnica Merkator u Novom Sadu
Фото: Dnevnik.rs

"Меркатор" је прошле године продао 10 шопинг центара у Словенији аустријском инвеститору "Супернова", а сада продаје шопинг центар у Копру, као и четири некретнине у Хрватској, шест у БиХ и две у Србији, јавља љубљански "Дневник".

Све некретнине се продају по принципу закупа, што значи да ће "Меркатор" остати закупац некретнина које тренутно поседује, преноси агенција СТА.

Продаја објеката је део стратегије из 2014. године, када је одлучено да се кроз пројекат монетизације имовине смањи дуговање "Мерkатор Групе" и омогући њен дугорочни развој и улагање у основну делатност пословања - малопродају робе широке потрошње. 

Стратешки циљ компаније је да се на тај начин иде ка даљем снижавању дугова, како би се до 2021. обезбедила финансијска средства за нова инвестициона улагања у развој корпоративног бизниса.

"Мерkатор Група је у последње две године повећала ЕБИТДА (профит пре него што се одузме камата, порез на добит и амортизација) у оквиру које послују ИДЕА продавнице, Рода маркети и Мерцатор хипермаркети, за више од 72 одсто, односно са 62,3 милиона евра на 107,5 милиона евра. 

Мерkатор Група је успела да снизи дуг за скоро 200 милиона евра, што је допринело томе да однос нето дуга и ЕБИТДА, са 14,1, буде снижен на испод 6.

Меркатор је пословао у саставу хрватског концерна Агрокор, који је у априлу престао да постоји под тим именом због огромних дуговања, а његово пословање преузела је новооснована Фортенова Група.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести