Михајловић: Преселићу министарство у Грделичку клисуру

БЕОГРАД:  Остало је још месец дана до краја рока за изградњу јужног крака Коридора 10, а министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић каже да се чини све како би до краја године био пуштен путницки саобрацај целом дужином ауто-пута до македонске границе.
Zorana Mihajlović  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Михајловић је најавила и да ће следеће седмице преселити министарство у Грделичку клисуру, где се завршава деоница ауто-пута на Коридору 10.

"Завршетак Коридора 10, односно ауто-пута кроз Гделичку клисуру, најзначнији је инфраструктурни пројекат Србије у последњих неколико деценија. Србија ће са завршеним Коридором 10 бити много другачија од ове која је данас. И за мене као ресорну министарку нема природнијег места од места на ком се овај пројекат тренутно завршава. Читаве наредне недеље моји сарадници, државни секретари, помоћници министра и ја бићемо у Грделичкој клисури, тамо ћемо бити и смештени и читаво министарство биће измештено на Коридор 10, јер за нас нема важнијег посла од тог", изјавила је Михајловић за РТС.

Она је нагласила да и својим 24-часовним присуством на Коридору жели да покаже колико је Влади Србије значајан завршетак овог пројекта.

"Чинимо огромне, надљудске напоре да до краја године пустимо за путнички саобраћај ауто-пут кроз Грделицу. То је жеља свих нас, то је жеља свих радника и фирми које изводе радове. И није лако, има проблема, не желим да кријем, али баш зато желим и да, колико год могу, сву своју снагу уложим у њихово решавање како бисмо завршили овај историјски посао. Желим и да сви виде колико је грађевински тешка ова траса, али и како импресивно изгледа све што је до сада урађено", каже Михајловић.

Потпредседница Михајловић наглашава и да лично, на самом градилишту, жели да се увери у сигурност и безбедност овог ауто-пута.

"Баш зато што је реч о једном од најтежих градилишта у овом делу Европе, за мене је безбедност свих који буду користили овај ауто-пут од највеће значаја. Зато желим да са стручњацима обиђем све деонице у Грделици како бих се и лично уверила у безбедност ове деонице. Ниједан метар ауто-пута неће бити отворен уколико није 100 одсто безбедан", наглашава Михајловић.

Потпредседница Михајловић током боравка на Коридору 10 имаће састанке са свим извођачима на овој деоници, угостиће у Грделичкој клисури делегацију Светске банке, са којом ће такође обићи ову деоницу. Михајловићева ће разговарати и са челницима општина са југа Србије које се налазе уз Коридор 10.

Када је рец о истоцном краку коридора према бугарској граници Михајловић каже да ће и он бити завршен у првом кварталу следеце године.

Влада најављује и нови инвестициони циклус вредан пет милијарду евра од марта 2019. године.

"Сада није проблем да издвојимо и више новца за инвестиције. Оцекује нас поцетак израдње ауто-пута Прељина-Пожега, треца етапа брзе пруге од Новог Сада до Суботице, модернизација пруге Ниш-Димитровград а то је све јако важно за привреду", нагласила је Михајловиц.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести