Михајловић: Ускоро просечна брзина возова 100-110 км на сат

БЕОГРАД: Србија је рехабилитовала 500 километара пруга и просечна брзина возова ће за две и по године бити између 100 и 110 километара на сат, изјавила је данас потпредседнице владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић.
voz, tanjug
Фото: Tanjug/D.Aničić, ilustracija

Такође, грађани ће од новембра 2021. моћи да користе брзи воз на прузи Београд - Нови Сад, на којој ће брзина воза бити 200 км на сат.

"Та деоница ће бити комплетно готова. Србија никад није имала брзу пругу. Железница мора да изгледа потпуно другачије. Постоји неколико линија које су сређене, али то није још увек довољно. Ресник - Ваљево деоницу смо завршили. За 2,5 год ћемо моћи да идемо брже, просечна брзина ће бити од 100 до 110 км на сат", рекла је Михајловић гостујући на Тв Хепи.

Истакла је да Србија није иста и да се развија, подсећајући да је у претходне четири године у нашој земљи изграђено око 300 километара аутопутева, те да је све то урађено великим и напорним радом, саопштило је министарство.

Навела је да би сви требало да будемо срећни због сваког изграђеног километра аутопута, јер ће га користити сви грађани Србије.

"Све то говори о напретку. Напредак се гледа по броју путева. Аутопут се прави због грађана. Ми објашњавамо зашто градимо аутопут. То радимо због свих нас, а не због политичке партије", казала је она.

Како је рекла, када се ради инфраструктура односно пут, ради у односу на потребе региона или земље.

"Сваки аутопут је наилазио на критике. Да ли је то емотивна фрустрација тих људи, ја не знам. Пут када се планира, он се планира са потребама земље. Србија је мала земља. Наша повезаност са регионом напредује због тога, а са њима нисмо били повезани са њима до 2014, 2015 . Са 300 км које смо одрадили, вратили смо заинтересованост инвеститора да овде улажу".

Михајловић наводи да је сваки пут исплатив и да је отварање аутопута догађај важан за целу земљу. 

"Свађање са аутопутем је много глупо. ''Милош Велики'' повезује Србију, повезује наше људе. Отварањем овог аутопута чинимо много и за безбедност. Пут је бољи живот", каже Михајловић.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести