Михајловић: Верујем да смо енергетски безбедни

БЕОГРАД: Држава, влада и надлежно министарство још од прошле године, када је цена електричне енергије почела значајно да расте, улажу заједничке напоре да се обезбеди довољно енергената за следећу зиму, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.
zorana mihajlovic yt
Фото: Youtube Printscreen

„Сви смо у томе. Држава, влада и министарство су ту. Енергетска безбедност није посао само министарства у овом тренутку када је енергетска криза у пуном јеку, кад нам се десио ковид, па пост ковид, па рат између Украјине и Русије и када се геополитика потпуно мења. Без обзира колико се ми трудили да све обезбедимо никада нисте сигурни шта ће се дешавати у Европи", рекла је Михајловићева.

"Сви раде на томе месецима, не од јуче, него још од прошле године, од тренутка када је цена електричне енергије почела значајно да расте. Прошле године у марту цена на берзи је била 50 до 60 евра по мегават часу. Данас је 360, а очекује се да ће до краја зиме прећи 600, можда и 700 евра. Трудимо се да обезбедимо све оно што је потребно нашем енергетском билансу“, навела је Михајловић за телевизију Прва.

Што се тиче гаса, Михајловић је истакла да Србија има уговор са Руском Федерацијом за наредне три године који се односи на две милијарде кубних метара гаса и да је потписала уговор са Мађарском да на њеној територији складишти пола милијарде кубних метара.

"Осим тога, имамо и Банатски Двор, који је 49 одсто у нашем власништву и тај српски део се пуни сваки дан. У овом тренутку у Банатском Двору имамо довољно залиха да можемо издржати близу 50 дана, а да сваки дан извлачимо по пет милиона метара кубних. Видећемо да ли ће нам то бити потпуно довољно за следећу зиму“, изјавила је Михајловић.

Она је навела да Србија има „приличне резерве“ нафте и нафтних деривата, као и течног нафтног гаса (ТНГ) и керозина и да влада, заједно са свим компанијама из те области, води рачуна о томе колико деривати могу да коштају на пумпама.

Говорећи о електричној енергији, министарка је навела да је у ЕПС-у било много проблема и да због њих Србија данас увози струју, али да држава чини све што може да помогне.

"Трећи део енергетског биланса је струја. У ЕПС-у је било много проблема и због њих ми данас увозимо електричну енергију, а сигурно ћемо је увозити и у наредних годину дана. Максимално се трудимо да помогнемо ЕПС-у као држава. Ми смо њима омогућили да у јуну месецу крену са увозом угља и помогли им колико год смо могли", казала је Михајловић.

Она је закључила да се може рећи да је Србија енергетски безбедна, али да то нико не може да тврди, јер је немогуће претпоставити како ће се развијати односи између Русије и Европе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести