На јесен Србија добија првог регистрованог лобисту

БЕОГРАД: Србија би на јесен требало да добије првог регистрованог лобисту, кажу у Агенцији за борбу против корупције која се интензивно припрема за спровођење Закона о лобирању који ступа на снагу 14. августа. 
agencija za borbu protiv korupcije / logo
Фото: агенција за борбу против корупције / лого

Лобирањем ће моћи да се баве домаћа правна и физичка лица, али и странци, ако су уписани у регистар своје матичне државе и у посебну евиденцију страних лобиста који лобирају на територији Србије. 

Они који би да се баве тим послом претходно морају да прођу обуку, добију сертификат и упишу се у регистар лобиста, новосновани регистар који ће успоставити и водити Агенција за борбу против корупције.

"На јесен очекујемо првог регистованог лобисту. Интересовање је велико, не верујем да ћемо имати само пар захтева, мислим да се ради о десетинама захтева", рекао је за Тањуг директор Агенције за борбу против корупције Драган Сикимић. 

Додаје да има заинтересованих како физичких, тако и правних лица, те да се Агенција, која ће бити главна за спровођење тог закона, интензивно припрема како би спремно дочекала почетак примене закона.

Агенцији ће се, објашњава Сикимић, пријављивати контакти са лобистима, а контролисаће се законитост покушаја утицај на доношење општих аката из домена рада одређеног органа. 

"У сарадњи са ОЕБС-ом, радимо нацрт кодекса понашања. Кодекс је нешто што иде поврх забрањених активности. Оно што сада тренутно спада у корпуцију јесте свакако забрањено и у лобирању", рекао је Сикимић. 

Наводи да је лобирање покушај вршења одређеног позитивног утицаја у жељеном правцу доношења неке одлуке, али и уз поштовање правила кодекса која се тренутно развијају у сарадњи с међународном заједницом и страним експертима који имају вишегодишње искуство у примени закона о лобирању. 

Објаснио је да се прво обучавају људи из Агенције, јер је реч о потпуно новој професији у Србији, који ће потом обучавати кандидате за лобисте. 

Након обуке, кандидати ће бити тестирани и они који прођу тест, добиће сертификат.

Са запосленима у Агенцији раде експерти из Немачке и Пољске, а Сикимић каже да је мало земаља у свету законски регулисало област лобирања.

"Ми смо заправо пионири и колико сам чуо у ГРЕКО, где сам шеф делегације Србије, многе развијене западноевропске државе гледају шта ради Србија, од закона па на даље, прате све активности и имају намеру да, ако будемо то урадили како треба, то узму као модел за своје земље", рекао је Сикимић. 

Како је рекао, регулисање лобирања и јесте превенција корупције и биће благотворно и ефикасно средство превенције корупције.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести