На сајту ГЕОСрбија сви подаци о државном пољопривредном земљишту

БЕОГРАД: Грађани ће убудуће на порталу "ГЕОСрбија" моћи много лакше да пронађу информације о 515.000 хектара државног пољопривредног земљишта, али и да контролишу процес давања тог земљишта у закуп.
oranice, dnevnik
Фото: Dnevnik, ilustracija

Тај портал садржи податке о облику и површини државног пољопривредног земљишта, као и на пример које су парцеле узете у закуп.

У Управи за пољопривредно земљиште кажу да је та апликација револуција у управљању пољопривредним земљистем, а директор Управе Бранко Лакић истиче да ће она донети највећу могућу транспарентост, а да притом грађане није коштала ни динар.

"Овај софтвер је производ сарадње Управе и Републичког геодетског завода и као резултат те сарадње имамо јавни портал на којем је мапирано целокупно државно земљиште у четири слоја", рекао је Лакић на представљању апликације.

Како је објаснио, на мапи је различитим бојама приказано земљиште које је већ у закупу, земљиште које се ове године нуди у закуп, као и оно које је изузето из поступка давања у закуп, али и земљиште чији држава није једини власник, већ право својине дели са другим физичким или правним лицем.

Лакић је навео да ће се од укупно 515.000 хектара државног пољопривредног земљишта, ове године у закуп нуди 460.000 хектара, док је око 50.000 хектара већ закупљено на основу ранијих уговора.

"Овим софтером обезбеђена је потпуна транспарентност у управљању државним земљиштом. Не постоји бољи начин да се објави и учини доступним грађанима шта се дешава са земљиштем", подвукао је Лакић и додао да такву врсту софтвера немају ни неке развијеније земље у свету.

Навео је да су позитивни ефекти те апликације - транспарентност и могућност грађанима да врше контролу упоређивајући податке са портала са стањем на терену, мања узурпација пољопривредног земљишта, већи приходи од закупа и већа површина земље за закуп.

Оно што апликација тренутно не садржи, каже Лакић, јесу подаци ко су закупци и колики је износ закупа, али и да ће то бити видљиво на порталу до краја пролећа следеће године.

У плану је, наводи он, и да на мапи буде прецизно приказано које се културе гаје на парцелама, што ће држави обезбедити тачну статистику и бити показатељ у које културе треба више улагати.

"На овај начин показујемо да нема тајни и манипулација са државним земљиштем", подвукао је Лакић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести