Нафта скочила, смањила губитке забележене ове недеље

ЊУЈОРК/ЛОНДОН: Нафта је ојачала данас смањивши губитке на цени забележене раније ове седмице, пошто је Саудијска Арабија кренула да растерује сумње у погледу спремност Русије да продужи споразум о ограничењу произовдње.
nafta tanjug
Фото: Tanjug

Нафтни фјучерси су порасли за 1,5 одсто у Њујорку, смањивши недељни пад на 1,4 одсто, након што је министар енергетике Саудијске Арабије Калид Ал-Фалих изјавио да би Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) требало да објави продужење ограничавања производње када се састане 30. новембра, извештава "Блумберг".

Америчка "лака" нафта ЊТИ за испоруку у децембру трговала се, у 11:31 часова по лондонском времену, на нивоу од 55,95 долара за барел на робној берзи у Њујорку, што је за 79 центи више у односу на претходни дан.

Укупан обим трговања био је око 72 процента изнад 100-дневног просека. Цене америчке нафтне референце су јуче опале за 19 центи на 55,14 долара.

Северноморска нафта "брент" за доставу у јануару је ојачала за 65 центи на 62,01 долар по барелу на лондонској берзи ИЦЕ Фјучерс Европа. Цене овог типа нафте су ове недеље изгубиле 2,4 одсто, биле су на путу да забележе први недељни пад од почетка октобра. 

Иначе, на тржиштима се "шушка" да Русија оклева са донешењем одлуке о продужењу ограничења пумпања нафте, што наговештава да ће нафтни картел чекати на одговор Москве све док се не приближи рок истицања актуелног споразума крајем марта.

ОПЕК вероватно неће успети да среже високе залихе нафте на просечне нивое до тренутка истичања садашњем споразума, изјавио је саудијски мионистар Ал-Фалих јуче.

Ова краљевина је имала опширне консултације са Русијом, а министар је поручио да је "потпуно уверен" да ће Москва "у потпуности бити уз савезнике" када се буде доносила одлука.

Америчка производња сирове нафте је ове недеље забележила највиши ниво у последње три деценије, према подацима владе.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести