Највећу штету претрпео путнички саобраћај

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је данас да се досадашње штете због пандемије корона вируса у сектору транспорта процењују на између 120 и 140 милиона евра, а до краја године би могле да достигну и више од 700 милиона евра.
mihajlovic1, tanjug
Фото: Танјуг (Видео)
"Највећу штету је претрпео путнички саобраћај, посебно ваздушни, и ту не говоримо само о Ер Србији, већ и о нашим аеродромима. Досадашњи губици Ер Србије износе око 35 милиона евра, а као држава ћемо наћи начин како да тој компанији помогнемо јер је она витална карика у нашем ваздушном саобраћају", казала је Михајловићева.
 
Како је навела, показало се током ове кризе колико је важно да имамо националног авио-превозника, будући да је од почетка ванредног стања Ер Србија превезла око 13.000 наших држављана.
 
Потпредседница Владе је на телевизији Б92 казала да је Србија учинила све да омогући брже кретање транзитног саобраћаја, који је од виталне важности за снабдевање грађана Србије и региона.
 
"Од половине марта у Србију је ушло око 100.000 камиона, од чега око 60.000 за снабдевање Србије. Ми смо први укинули полицијску пратњу камиона у транзиту, сада је конвоје укинула и Хрватска, а надамо се да ће то ускоро урадити и Словенија", рекла је Михајловићева.
 
Она је додала да је у друмском теретном саобраћају забележен пад од око 20 одсто, у превозу робе железницом око 10 до 15 одсто, те да ће највећи изазов бити опоравак свих врста путничког саобраћаја.
 
"Примера ради, само у путничком водном саобраћају ове године је у Србији требало да пристане око 1.500 крузера, што је морало да буде отказано. Разговараћемо са Министарством привреде и Министарством финансија о начинима како да помогнемо део транспортног сектора који се бави путничким саобраћајем, како би што пре стао на ноге", рекла је Михајловићева.
EUR/RSD 117.1643
Најновије вести