НАЛЕД: Паушалци воле да сами израчунају порез

БЕОГРАД: Предузетници паушалци и они који тек размишљају да покрену бизнис, током прошле године су 166.500 пута користили индикативни калкулатор на порталу јпд.рс како би израчунали порез за наредне четири године, саопштила је данас Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД).
bogatasi porez
Фото: pixabay.com

Највеће интересовање влада за програмерске, консултантске и правне послове, а пореске обавезе су најчешће желели да сазнају предузетници између 30 и 40 година, каже Душан Васиљевић, директор одељења за предузетништво и инвестиције у НАЛЕД-у.

У саопштењу се наводи да је прошла година завршена са готово 123.000 регистрованих паушалаца у Србији, а да је новом Уредбом о паушалном опорезивању прецизирана формула за обрачун трошкова и ограничен годишњи раст пореза на највише 10 одсто до 2023. године.

Поред прецизирања делатности у којима може да се послује у паушалном пореском режиму, обвезници сада пореска решења добијају на почетку пословне године електронским путем, преко портала еПорези.

"Увођењем новог модела паушалног опорезивања, више не морамо да израђујемо 350.000 решења и извештаја годишње на папиру и елиминисана су кашњења. То, такође, значи и да су капацитети Пореске управе растерећени и одређени број пореских инспектора који су били ангажовани на овим пословима, сада је у могућности да обавља већи број пореских контрола, а што је додатно унапредило нашу ефикасност и резултате", каже директорка Пореске управе Драгана Марковић, наводи се у саопштењу.

Подсећа се да је она спровела ову реформу, у сарадњи с НАЛЕД-ом и Удружењем за развој предузетништва из Ниша, у оквиру четворогодишњег пројекта Јавно-приватни дијалог за развој који финансира УСАИД.

Укупни приходи од паушалног опорезивања су у 2020. остали на истом нивоу као и претходне године, што потврђује да основни циљ реформе није био да се повећају обавезе паушалаца, већ да се систем учини правичнијим, предвидљивијим и објективно заснованим, наводи се у саопштењу и додаје да је за многе паушалце дошло и до умањења пореза.

Подсећа се да је уредбом прописана нижа пореска основица током прве три године за почетнике у бизнису, млађе од 30 и старије од 55, породиље, особе са инвалидитетом и старе занате.

Како се додаје, реформа предвиђа мање бирократије при регистрацији, па новоосновани паушалци не морају да подносе пореску пријаву и захтев за паушално опорезивање, а решење којим се утврђује месечни износ пореза и доприноса добијају у року од 48 сати.

Марија Иванковић Јуришић, власница Марија Хандмаде предузетничке радње, каже да су јој, као неком ко се више од десет година бави ручним радом, олакшице за старе занате много помогле, посебно јер је прошлу годину обележила криза изазвана корона вирусом.

"Такође, то што за решење више не идемо на шалтер и што електронски добијамо и попуњене уплатнице, значајно нам смањује утрошак времена на бирократију и верујем да ће то многе охрабрити да започну свој бизнис", истакла је Иванковић Јуришић, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести