Агенције враћају новац туристима у случају елементарних непогода

Северна Италија је увек била популарно одредиште за наше туристе.
Venecija pod vodom Foto AP/L.Bruno
Фото: AP/L.BrunoВенеција под водом Foto AP/L.Bruno Venecija pod vodom Foto AP/L.Bruno

Ових дана радо се путује у Фиренцу, Верону или Виченцу. У понуди су и аранжмани за Венецију, мада је град дуждева сада задесила велика невоља јер је због непредвиђеног пораста нивоа мора под водом. Туристи који су се затекли у Венецији у тренутку када је ниво воде порастао и поплавио већи део старог језгра града, нашли су се у веома непријатној ситуацији – нису могли слободно да се крећу по граду, а обилазак најпознатијих знаменитости Венеције је пропао.

Такве, непредвиђене ситуације изазване су пре свега елементарним непогодама које није могуће предвидети. За туристе оне значе непријатност, али треба рећи да имају могућност да заштите своја права уколико део програма који је путовање садржало није испуњен, односно могу предузети одређене кораке када се врате или ако им је путовање отказано.

Директор Националне организације туристичких агенција Србије ЈУТА Александар Сеничић каже:

– Сада у Венецији нема много наших туриста, а они који су уплатили аранжмане па нису отпутовали у Венецију или је због поплава у том граду план пута промењен, могу тражити поврћај новца – објашњава Сеничић. – Важно је да путници којма је путовање отказано знају да наше агенције унапред плаћају хотеле па ће морати мало да се стрпе да би им новац био враћен јер се то не може урадити од данас до сутра. Саветовао бих туристима који су се нашли у таквој ситуацији да ништа не раде сами јер ће на тај начин закомпликовати ствари и себи и агенцији. Најбоље је да се обрате агенцији преко које су путовање уплатитли и да буду у сталном контакту с њом да би остварили своја права. Та област регулисна је одредбама Законом о заштити потрошача.


Штета на стотине милиона евра

У самој Венецији штете се мере огромним сумама. Само на базилици Светог Марка штета је процењена на неколико стотина милиона евра. Осим  споменика културе, штету су претрпели и бојни ресторани, барови, хотели, продавнице. У Италији постоји традиција осугурања и мало је власника поменутих објеката који нису купили полису. Међутим, у овом случају слаба је вајда од тога јер осигуравајуће компаније одбијају да надокнаде штету пошто су те поплаве постале редовна појава због климатских промена, а они то не покривају. 


Нису само туристи ти који су претпрели штету због пораста нивоа мора и климатских промена које су задесиле Венецију. Агенције које су отказивале путовања или су биле принуђене на то да мењају план пута такође имају додатне трошкове и мораће саме да се снађу да их некако покрију. Сеничић објашњава да је у питању виша сила, а у Србији осигуравајуће куће немају у понуди полисе које покривају тај вид ризика.

Иначе, аранжмани за обилазак северне Италије, што обично покрива и Венецију, коштају од 29 до 85 евра. Ти јефтинији подразумевају само пут, односно две ноћи у аутобусу и трошкове водича. Скупља понуда садржи и два ноћења и доручак. Хотели у самој Венецији су скупи и за наше агенције и за домаће туристе па зато већина туристичких посленика смешта путнике у околна места, као што је рецимо, Местре. То се у овом случају показало као повољан избор јер, ако већ нису могли у Венецију у разгледање, путници се бар нису суочили с поплавом у хотелу и проблемима које то носи.

У једној од туристичких агенција које нуде аранжмане за Венецију кажу да се вода повлачи или се већ повукла и да разлога за отказивање путовања нема, а слично је и код других тур-оператера. Очигледно сматрају да ситуација није тако алармантна те су ризик због евентуалног отказа  путовања преузели на себе.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести