Акциони планови запошљавања крећу од локала

НОВИ САД: Пред крај прошле године Влада Србије усвојила је Национални акциони план запошљавања за ову годину.
kanјiza posao Mitrovic
Фото: Dnevnik.rs

Национална служба за запошљавање ће у 2018.години спроводити активне мере запошљавања за шта је обезбеђено 3.650.000.000 динара из средстава доприноса за случај незапослености, док је за реализацију мера професионалне рехабилитације и подстицања запошљавања особа за инвалидитетом обезбеђено 550.000.000 динара из буџетског фонда за професионалну рехабилитацију и подстицање запошљавања особа са инвалидитетом.

Буџет за реализацију мера активне политике запошљавања у овој години већи је него лане, а у плану је да се у програме и мере укључи 132.000 незапослених, од тога 7.600 особа са инвалидитетом.

Према речима министра за рад, запошљавање, борачку и социјалну политику Зорана Ђорђевића, очекује се да се средствима директног гранта за НСЗ из пројекта ИПА 2013 у мере активне политике запошљавања ове године укључи још 1.512 незапослених.

Основни стратешки циљ полике запошљавања у Србији је стабилан и одржив раст запослености, а циљ Министарства између осталог је смањење неформалног запошљавања, незапослености, посебно дугорочне, подстицање теже запошљивих категорија да учествују у мерама активне политике запошљавања, креирање нових мера према потребама тржишта рада, као и подршка развоју локалне политике запошљавања, истакао је Ђорђевић.


Неке средине већ издвојиле новац

Неке локалне самоуправе у Војводини већ су издвојиле новац за активне мере запошљавања.

Тако је Савет за запошљавање Града Сомбора усвојио Локални акциони план за запошљавање у овој години којем је предвиђено издвајање 17,8 милиона динара из буџета града, уз напомену да ће Сомбор конкурисати и за додатна средста код надлежног министарства и покрајинског секретаријата.

Овим акционим планом запошљавања спроводиће се јавни радови у сеоским подручјима у трајању од четири месеца, самозапошљавање незапослених лица доделом субвенција ради оснивања радње, задруге или другог облика предузетништва, програми субвенционисања незапослених из категорије теже запошљивих и програм стручне праксе ради стручног оспособљавања незапослених за самосталан рад у струци.


Он је посебно нагласио значај локалних самоуправа и њихових локалних савета за запошљавање за сагледавање потреба тржишта рада на локалном нивоу, уз обећање да ће министарство пружити сву неопходну подршку у спровођењу мера активне политике запошљавања.

Морамо да правимо планове и радимо заједно јер је то најбољи начин да се реши проблем незапослености. Влада Србије довела је велики број инвеститора, што је утицало на смањење броја незапослених, али да бисмо имали још боље и квалитетније инвеститоре морамо да обезбедимо квалитетан, високообразовни кадар, да ђаци уче посебне вештине током школовања, а запослени имају могућност да се додатно обучавају и прате трендове, нагласио је Ђорђевић.

Челник Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић истиче да су локалне самоуправе препознале важност смањења незапослености и додаје да се велики број градова и општина укључио у креирање својих планова и издвојио средства из градских, односно општинских буyета за те намене.

Прошле године је 150 градова и општина у Србији позитивно реаговало на децентрализацију политике запошљавања и у буџетима издвојило више од 800 милиона динара, што је значајан допринос средствима која Влада сваке године издваја за те намене. Од њих 150 чак 40 је самостално финансирало програме и мере активне политике запошљавања уз стручну и административну помоћ НСЗ и важно је да се тако добра сарадња настави, објаснио је Мартиновић.

Генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић истиче да је важно да локалне самоуправе покажу што веће интересовање и да разумеју националну политику запошљавања која подразумева велики значај локалних планова запошљавања јер се на локалу много боље зна које су мере активне политике запошљавања најважније и шта треба прилагодити корисницима на локалном нивоу.

ЉМалешевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести