Ако пукне у Ирану, и наше цене горива ће експлодирати

На домаћем нафтном тржишту последњих неколико дана гориво је појефтинило, па је сада литар неколико динара јефитнији него пре месец дана.
Benzinska_Pumpa_18-FBakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Литар безоловног бензина сада кошта око 151 динар, што је око три динара мање, док је литар евродизела око 3,5 динара јефтинији пошто сада кошта око 161 динар. Појефтињење горива последица је пада цене нафте у претеклих два месеца, а у којем правцу ће се промене дешавати у будућности зависи, у значајној мери, баш од ње. Ових дана цена црног злата је у успону, па је барел нафте типа „брент” током прошле недеље ишао навише и скупљи је око четири долара. Наиме, та количина је почетком прошле недеље коштала око 61 долар, а сада за барел „брента” треба више од 65 долара.

65 долара сада барел нафте, а био 61

Да ли ће цена нафте наставити да расте, сада је тешко рећи, али, по речима генералног секретара Удружења нафтних компанија Србије Томислава Мићовића, садашња ситуација на тржишту показује снажан утицај спекулација.

151 динар сада кошта безоловни бензин у Србији

– Сада се јасно показује да смо ушли у период када је на цену сирове нафте спекулативни утицај већи од тржишног – каже Мићовић. – Потпуно је јасно да се потражња није преко ноћи повећала због раста привредних активности или неких тржишних утицаја већ искључиво због спекулативних покушаја да се заради куповином нафте пре кризе која се очекује због  ситуације у Ирану.

По његовим речима, да цена нафте иде навише као резултат спекулација а не ситуације на тржишту није необично. То се, указује наш саговорник, догађа кад год се наслућује да би могло доћи до кризе на нафтном тржишту.


Слично као лањског октобра

Почетком октобра прошле године ситуација на нафтном тржишту била је слична као сада: многи су куповали нафту очекујући добру зараду, па је барел „брента” за кратко време поскупео више од 15 долара.

Тада је с око 70 долара отишао на више од 86, што је била и највиша прошлогодишња цена те врсте нафте.

Међутим, врло брзо, цена је почела да пада и тај тренд се наставио до краја године.

Тако је на почетку ове године барел „брента” коштао тридесетак долара мање него у октобру и за ту количину требало је око 50 долара.


– Прошле године, када су уведене санкције против Ирана, многи су очекивали да ће доћи до драстичног пада понуде, међутим, САД су од санкција изузеле неколико држава, великих и кључних купаца нафте, попут Индије, Кине... и до тога није дошло. У ситуацији када неко купује нафту очекујући да ће цена ићи навише и да ће се добро зарадити – некад се прође добро, а некад не – каже Мићовић. 

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести