Американци преузимају шидску уљару преко Молдавије

Молдавска компанија од међународног угледа „Tрaнс оил” нови је власник фабрике уља у Шиду пошто су преговори о куповини завршени, потписан је уговор о томе и сада се припрема документација да би нови власник био уписан у Агенцију за привредне регистре, сазнаје „Дневник”.
s
Фото: pixabay.com

„Викторија група” је лидер у откупу и преради уља код нас, док је „Транс оил” највећи агроиндустријски холдинг у Молдавији, у чијем капиталу удео има и амерички инвестициони фонд.

Већинско власништво над „Викторија групом”, у чијем је саставу „Викторија оил”, има „МК група”, која је у јулу ове године саопштила да је окончала куповину 67 одсто акција „Викторија групе”.

Дотадашњи акционари Милија Бабовић и компанија „Апсара” постали су тако мањински власници „Викторија групе”, у чијем су саставу, осим „Викторија оила”, и „Сојапротеин”, „Викторија логистик”, Ветеринарски завод Суботица и Лука Бачка Паланка

Куповином домаће уљаре, на наше тржиште долази највећи прерађивач уљарица у Молдавији, с капацитетом прераде 300.000 тона сунцокрета, који поседује и1 4 индустријских силоса с капацитетом складиштења од 750.000 тона. У власништву „Транс оила” су и луке, преко којих извози ратарске производе, а капацитет четири лучка терминала је 2,4 милиона тона. Компанија има 1.650 радника и у вишегодишсњем закупу држи 60.000 хектара ораница.

На сајту уљаре у Шиду наводи се да је то најсавременија уљара на Балкану, која годишње преради близу 220.000 тона сунцокрета и више од 85.000 тона соје. Производња њеног уља „искон” премашује 70 милиона литара годишње. У најмодернијем погону за пуњење капацитет је 14.000 боца на сат. Фирма тренутно упошљава више од 250 радника.

По неким насјавама, намера „Транс оила” је да након куповине у Србији пређе и на тржиште Хрватске, где је у преговорима с водећом тамошњом уљаром, Творницом уља Чепин.

З. Делић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести