Анкета НСЗ: Биће посла за монтере, возаче, магационере...

НОВИ САД: Како би се утврдило да ли послодавци у Србији планирају ове године отварање нових радних места и који су кадрови најпотребнији, Национална служба за запошљавање спровела је анкету у којој је учествовало 4.950 послодаваца.
radnik, pixabay
Фото: Pixabay

Резултати су показали да послодавци планирају да запосле нове раднике и то највише у Војводини – 6,9 одсто, затим у Шумадији  и Западној Србији – 4,2 одсто, Београду – 4,8 одсто и Јужној и Источној Србији – 3,8 одсто.

Подаци из анкете показују и да послодавци као најзначајнију препреку приликом запошљавања наводе недостатак одговарајућих кадрова, односнио радника одређених струка и степена образовања. Скоро трећина, односно 35,2 одсто од анкетираних послодаваца у Војводини је то истакло као најначајнији проблем, у Београду  се тако изјаснило 29,4 одсто, Шумадији и Западној Србији 27,8 одсто, а у Јужној и Источној Србији – 23,1 одсто од укупно анкетираних оислодавац. С недостатком одговарајућег кадра највише се сусрећу предузећа из прерађивачке индустрије, грађевинарства, рударства, смештаја и исхране, информисања и комуникација, те саобраћаја и складиштења.


Добра смерница за обуке незапослених

Недостатак кадрова, знања, вештина и радног искуства прави највећи проблем послодавцима приликом запошљавања радника и то посебно код услужних и занатских занимања, која и иначе недостају.

Због тога ће резултата добијени овом анкетом послужити НСЗ приликом припреме и организовања обуке и додатног образовања незапослених како би се  незапослени који се налазе на евиденцији усмерили ка занимањима која послодавци траже и тако брже добили посао.


Раст запослености ове године предвиђа се у неколико сектора. Послодавцима су потребни радници у административним, здравственим и уметничким делатностима – осам одсто, грађевинарству - 5,9 одсто, прерађивачкој индустрији – 5,6 одсто, области трговини и поправке моторних возила – 5,5 одсто, саобраћају и складиштењу, смештају и информисању – пет одсто.

Анкета је, као и прошле године, показала да послодавци највише траже раднике са средњим образовањем и то трећим степеном - чак 47,6 одсто, потребно је око 27,4 одсто радника с четвртим степеном образовања. Планирано је и запошљавање око 11,4 одсто високообразованих, док око 6,6 оних који су завршили основну школу могу очекивати посао. Највише радних места могу очекивати руковаоци машинама и постројењима и монтери – 7,5 одсто, возачи и руковаоци покретном мехазацијом – 7,2 одсто, службеници у администрацији и агенти – 4,2 одсто...

Послодавцима ће за обаљање делатности бити потребни и програмери апликација, преводиоци, тумачи, машински, грађевински и електро инжењери, али ће мање радних места бити за економисте. Тражени су и трговце, прехрамбени техничларе, комерцијалисти и техничари за телекомуникациону технику.

Послу се, више него неке друге струке, могу надати магационери, трговински заступници, благајници, хотелски рецепционари... Најављује се и више радних места за радника на обезбеђењу, кројаче, израђиваче обуће, завариваче и резаче пламеном, столаре, браваре, зидаре, армираче, електричаре, конобаре, месаре, тесаре... Потребни су и возачи тешких теретних камиона и возила, аутобуса, доставних возила виљшукаристи... У сектору пољопривреде биће потребни воћари, виноградари, ратарско-сточарски произвођачи, узгајивачи стоке, произвођачи млека...

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести