Анкета о условима пословања: Немцима добро у Србији

НОВИ САД: Немачке и српске компаније, као и друге чланице Немачко-српске привредне коморе, позитивно су оцениле привредну климу у Србији, изразиле позитивна очекивања у оквиру сопственог пословања, задовољство тржиштем рада, а огромна већина поново би инвестирала у Србији, резултати су анкете коју је та институција представила у Београду.
fabrika radnici
Фото: serbien.ahk.de

На конференцији за новинаре је указано на то да привредници виде и даљу потребу за интензивнијом борбом портив корупције, али и јачањем правне сигурности и транспарентности у јавним набавкама, а лоше су оцењени и порески систем, Пореска управа, као и ефикасност јавне управе.

Амбасадор Немачке Аксел Дитман указао је на тесне билатералне односе Берлина и Београда, подсетивши на то да је трговинска размена прошле године достигла 4,4 милијарде евра, да је 400 немачких компанија у Србији отворило 45.000 радних места.

Добро је то да су немачке инвестиције одрживе и да настављају да инвестирају, рекао је Дитман.

Како је додао, политички оквир за тај позитиван тренд створиле су реформе које су предузете.

Указао је на то да у извештају Европске комисије о напретку Брисел потврђује солидну основу која је створена у економији у Србији. Србија је тиме, како је истакао, направила важне кораке који воде ка још бољим условима за инвестирање.

Међутим, навео је да постоји потреба за спровођењем даљих реформи, пре свега поводом јачања правне државе, јер у систему тржишне привреде предузећима је неопходно да имају добре правне основе. То је потребно, како је констатовао, и за напредак на остварењу заједничког циља – учлањења Србије у ЕУ. Дитман је казао да Немачка подржава пут Србије у ЕУ и остаје на том путу поуздан партнер.


Биће запошљавања

Предузећа која су инвестирала желе да запошљавају додатно и да улажу у Србији, рекао је Зелигер, подсећајући на то да су пре само четири године немачке компаније запошљавале 25.000 људи, а данас је тај број готово двоструко већи.

Подсетио је на то да немачке компаније доприносе с десет одсто БДП-у Србије и похвалио је нашу земљу због вредне, стручне радне снаге.


Председник Немачко-српске привредне коморе и генерални директор „Хемофарма” Роналд Зелигер, анализирајући резултате анкете, нагласио је да је одлично што чак 92 одсто испитаника оцењује будућност Србије позитивном.

Имамо раст броја оних који очекују позитиван развој Србије, истакао је Зелигер.

Ми који инвестирамо, казао је даље, не радимо то ради садашњости, већ за будућност па је позитивна оцена будућности Србије веома битна.

Он је рекао да смо по резултатима на нивоу пре кризе од пре десет година.

Осим макроподатака који су добри, нагласио је да су најважнија лична очекивања предузећа, а ту се види јасно континуирано позитивно побољшање.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести