Антић и Жига о шансама да се Турски ток продужи до Словачке

БЕОГРАД: Министар рударства и енергетике Александар Антић је с министром економије Словачке Петером Жигом разговарао о сарадњи у обасти енергетике, као и о Турском току који пролази кроз Србију, те могућности да се тај гасовод продужи до Словачке.
antic ziga
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Антић је после састанка са словачким министром за Тањуг рекао да су разговарали о новој ситуацији када је у питању гасно снабдевање Западног Балкана, али и централне и читаве Европе, као и о новим пројектима.

Разговарали смо о наставку Турског тока и деоници која иде кроз Србију према Мађарској и могућности да се тај гасовод продужи ка Словачкој. Разговарали смо и о другим пројектима и сагласили се да свима циљ треба да буде сигурност снабдевања гасом читавог региона и читаве Европе, рекао је Антић.

Српски министар је навео и да је сарадња са Словачком у области енергетике заснована на пројектима који се односе на обновљиве изворе енергије, а у које су укључене словачке компаније, те да су се на састанку сагласили да би ту сарадњу у наредном периоду требало интензивирати.

Оно што смо дефинисали као неке заједничке приоритете и на чему ћемо у наредном периоду више радити јесу енергетска ефикасност, где ће Србија покушати да користи словачки модел. Додао је да ће се Србија наставити сарадњу са Словачком у области енергетске ефикасности, обновљивих извора енергије и поправљања укупног "енергетског микса" у Србији.

Антић је констатовао да је Словачка пријатељ Србије и пруžа јој подршку у многим важним питањима, укључујући и ону у погледу територијалног интегритета и суверенитета Србије по питању Косова и Метохије.

Словачки министар је оценио да је енергетика област у којој Србија и Словачка могу јако добро да сарађују, навео да је имао врло продуктиван и конструктиван разговор са Антићем, те да су теме биле гасна индустрија, корисћење обновљивих извора енергије и енергетска ефикасност.

Словачка је у области гасне индустрије представљала јако битну транзитну земљу у последњих 10 година кад је реч о гасоводу из Русије преко Словачке и ми желимо да останемо битан играч у овој области, поручио је Жига.

Навео је да његова земља користи хидро и соларну енергију и енергију из биомасе и додао да је у последњих 20 година направила велики напредак у погледу енергетске ефикансности, али и да је спремна да своја искуства пренесе Србији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести