Антић: Крајем марта тендер за РТБ Бор

БЕОГРАД: Министар енергетике Александар Антић је изјавио данас да ће крајем марта бити расписан тендер за избор статешког партнера за РБТ Бор.
Antic Aleksandar/Fonet
Фото: FoNet

Антић је рекао Танјугу да су за РТБ Бор заинтересоване компаније из Кине, Русије и Канаде, али и из других делова света.
"Направићемо најбољи модел за стратешко партнерство, окончаћемо тај процес и крајем марта расписати јавни позив за избор стратешког парнтера", рекао је Антић.

Навео је да је ова година била јако добра за РТБ Бор, пошто су  остварени добри резултати - повећана је прозводња катодног бакра.
"Резултати рударства су даљеко бољи, топионица је остварила позитивне резултате и 2018. ће у производном смислу донети даљи напрдак. Очекујемо да идућу годину завршимо са 46.000 или 47.000 тона катодног бакра. Све то праћено мерама УППР-а (унапред припремљено плана реогранизације) и повећањем ефикасности, уз добру цену бакра, чини РТБ врло атрактивним за многе компаније које би са Владом Србије хтеле у статешком партнерству даље да развијају РТБ".

Према његовим речима, тако ће се обезбедити нове инвестиције за даљи развој рударства, побољшање производње у Мајданепеку и Кривељу, али и отварање новог рудника Церово.
"То су озбиљне инвестиције које се мере стотинама милиона евра. Процењује се да је тај инвестициони циклус вредан више од пола милијарде евра, а за тако нешто није могуће да држава буде једини инвеститор и нама је потребан партнер који ће унети свој капитал", рекао је Антић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести