Антић: Производња електричне енергије се одвија нормално

БЕОГРАД: Производња електричне енергије се и током ледених дана одвија нормално и снадбевање електричном енергијом је стабилно, изјавио је министар енергетике и рударства Александар Антић.
aleksandar antic SUS
Фото: Дневник (Слободан Шушњевић)

Антић је рекао да током хладних дана Радна група за сигурно снабдевање енергијом и енергентима при Министарству енергетике даноноћно прати рад Топлана и ЕПС-ових капацитета за производњу струје и угља.

"За сада сви раде стабилно, а у кординацији са Сектором за ванредне ситуације МУП-а Србије ситни кварови се брзо отклањају", каже Антић за РТС.
Додаје да, узимајући у обзир да електропривреда ради у драматичним услововима и да је рударски басен "Колубара" такође погођен временским непогадама, сви са великом посвећеношћу обављају своје послове и остварују циљеве.

"Углавном све топлане у Србији раде у режиму 24 сата дневно, тако и 'Београдске електране' раде у режиму 24 сата и испоручују електричну енергију. Станови су топли", рекао је Антић.
Наводи и да је дистрибуција електричне енергије у потпуности у складу са очекивањима. 

"Поједининачни су случајеви да неки засеок у брдскопланинским крајевима нема напајање електричном енергијом, а то у процентима износи 0,18, узимајући у обзир да је европски прихватљив технички оквир један проценат, онда ћете видети да смо добро обавили посао", истакао је Антић.
Додаје и да је, уколико се ледени дани наставе, обезбеђено снабдевање свим кључним енергентима.

"Повлачимо и потребне количине гаса. Још увек смо значајно испод оног дневног минимума који бисмо могли да испоручимо што из правца Мађарске, што из подземног складишта 'Банатски двор' који штедимо", напоменуо је Антић.
Говорећи о преузимању РТБ "Бор", Антић је подсетио да је кинеска компанија 18. децембра преузела рударски басен, да је платила 350 милиона долара и исплатила сва дуговања у вредности од 200 милиона долара.

"Очекујем неке пројекције за производњу у 2019. години, њихове најаве су биле оптимистичне и ја верујем да ће они то у потпуности остварити", рекао је Антић.
Говорећи о мини-хидроелектранама, Антић је рекао да се енергетске дозволе за њихову изградњу дају оним пројектима који имају све неопходне сагласности и да је министарство у обавези да им у складу са законом да енергетску дозволу која је, како каже, само један корак да би неко стекао право да гради.

"Постоје појединачни случајеви које треба анализирати, ако постоје лоши утицај на природну средину, онда их не треба градити, али исто тако их не треба ни генерализовати зато што се такви процеси догађају и у развијенијим земљама у Европи. Њима се треба бавити консеквенто, локалне самоправе су први и последњи корак, они доносе грађевинске дозволе, ми смо ту само један степеник између и радимо у складу са законом", закључује Антић. 
Антић, који је и функционер Социјалистичке партије Србије, рекао је да се та странка залаже за редовне парламентарне изборе, али и да су увек спремни за ту врсту провере. 

"Увек смо спремни да положимо извештај грађанима за све оно што смо радили", истакао је Антић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести