Антић са Кинезима о новом блоку у ТЕ Костолац

БЕОГРАД: Министар рударства и енергетике Александар Антић, састао се са председником компаније China Machinery Engineering Corporation (CMEC) Жанг Чун-ом и амбасадором Кине у Србији, Ли Манчангом, поводом ангажмана те компаније на једном од највреднијих енергетских пројеката у Србији - изградње новог блока Б3 у ТЕ Костолац.
termoelektrana/tanjug
Фото: Tanjug, ilustracija

Вредност пројекта износи преко 700 милиона долара. 

Министар се захвалио компанији ЦМЕЦ на разумевању потребе српске стране да се пројекат изградње новог блока развија на најбољи и најквалитетнији начин, будући да се ради о највећем пројекту у последњих 30 година, где ће снага новог блока Б3 износити чак 350 МЊ. 

Он је нагласио да се улажу напори у процесу прибављања дозвола и неопходне документације, али да обе стране морају да дају максималан ангажман, како би се пројекат спровео до краја, у складу са договореним роковима. 

"Чињеница да је председник ЦМЕЦ-а за кратко време два пута посетио Србију, говори довољно о посвећености овом циљу", рекао је Антић.

Жанг Чун је изразио уверење да ће након овог сусрета обе стране имати јаснију слику пресека стања пројекта, што је од значаја за даље кораке, и најавио учесталије доласке у Србију, ради интензивирања радњи у самом процесу пројектовања и изградњи термоелектране.

"Циљ нам је, да поред тога што ћемо упослити пројектанте који су референтни и имају искуства са процедурама, ангажујемо пројектанте који су из Србије. То је још један од начина на који желимо да докажемо искрено пријатељство са Србијом. Чврсто уверавамо српске партнере да ће пројекат бити реализован до краја 2020. године", рекао је Чун.

"Влада Републике Србије је опредељена и посвећена да помогне компанији ЦМЕЦ да све активности спроведе у најављеним роковима. Уз сарадњу са Електропривредом Србије, уверен сам у успешан развој овог пројекта", додао је Антић, наводи се у саопштењу Министарства.

Састанку су присуствовали државни секретар у Министарству рударства и енергетике Мирјана Филиповић, представници Електропривреде Србије, као и представници ЦМЕЦ-а.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести