Антић:Радови на Турском току у Србији почеће у априлу

БЕОГРАД: Пројекат везан за изградњу гасовода кроз Србију почеће у априлу ове године, изјавио је данас министар рударства и енергетике Александар Антић у Скупштини Србије на седници на којој чланови Владе Србије одговарају на питања посланика. Реч је о краку такозваног Турског тока, који се, каже, у Србији добро развија, а очекивања су и да ће највећи део линијског дела тог гасовода, без компресорских станица, кроз нашу земљу бити реализован до краја 2019. године. 
aleksandar antic
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Министар је објаснио да је једини правац који Србија има за увоз гаса из Русије, преко Украјине, Мађарске, што нас доводи у позицију да убрзано развијамо нове гасне пројекте који ће Србију чинити енергетски безбедном.

У том смислу, рекао је Антић, има неколико пројеката који су приоритет: интерконекција Ниш- Димитровград, интерконекција са Румунијом и онај кључни велики гасовод - крак такозваног Турског тока.

"Данас смо у веома доброј позицији када је кључни пројекат у питању, спровели смо све фазе закупа капацитета, реализовали смо и читав други низ мера везано за прибављање свих неопходних дозвола за изградњу", рекао је Антић.

Истакао је да постоје и комерцијални и економски разлози за тај пројекат, као и да је његово финансирање обезбеђено.

"Тај пројекат је за Србију важан, јер ће обезбедити пуну енергетску стабилност, имаћемо сигурно снабдевање гасом, а са друге стране Србија ће на мапи гасног бизниса доћи на бољу позицију као држава кроз коју ће се одвијати транзит гаса и која ће од тог транзита имати користи", навео је министар.

Антић је казао и да енергетски сектор пролази кроз једну озбиљну транзицију, али да то не смета задржавању пуне стабилности и сигурности снабдевања свим кључним енергентима како привреде, тако и грађана.

Казао је и да у протеклих неколико година све енергетске компаније у Србији по први пут послују позитивно, као и да се сада ради на великим пројектима.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести