АПР листа 100 нај: Петрохемија зарадила више од  НИС-а

НОВИ САД: „Петрохемија” из Панчева, прошлогодишњи губиташ, прва је на листи компанија у Србији с највећим нето добитком у 2017. години, а на листи најуспешнијих су и нека јавна предузећа која послују према тржишним принципима, саопштено је у Агенцији за привредне регистре (АПР).
petrohemija, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

АПР је објавио листу „100 нај...” привредих друштава у прошлој години, где се по профитабилности нашло седам јавних предузећа, али најбољу бонитету оцену А није добило ниједно, док је оцену Б добило више њих.

Оцењивани су и рангирани подаци за 102.395 фирми о пословним приходима, нето добитку, имовини, капиталу и губитку.

Нето добит прворангиране „Петрохемије” у 2017. години била је 40,46 милијарди динара и чини 6,1 одсто нето добитка целе привреде Србије, рекла је на конференцији за новинаре регистраторка у Регистру финансијских извештаја и бонитета АПР-а Ружица Стаменковић.

Према њеним речима, у 2016. губитак тог предузећа износио је 5,26 милијарди динара.

Она је истакла да су такви резултати „Петрохемије” последица примене Унапред припремљеног плана реогранизације (УППР), којим је отписано 47,7 одсто обавеза тог предузећа, односно 36,94 милијарди динара, а преостали део је конвертован у капитал издавањем нових акција.

Другопласирана компанија је „Нафтна индустрија Србије” (НИС), која је у прошлој години нето добитак увећала 72,8 одсто, на 27,79 милијарди динара, што је 4,2 одсто добитка целе српске привреде.

„Србијагас” је на трећем месту с нето добитком од 16,72 милијарди динара, који је 7,7 пута већи него 2016. године. То предузеће је водеће и према укупном губитку, који је 1,7 одсто мањи од прошлогодишњег и износио је 128,54 милијарди динара.

Највећа српска компанија, „Електропривреда Србије” (ЕПС), као и претходне године предводи листу предузећа према пословним приходима, који су у 2017. години износили 252,11 милијарде динара. Нето добитак тог предузећа од око 3,4 милијарде динара мањи је 61,3 одсто него у 2016. години, док је укупни губитак био 122,11 милијарде.

ЕПС предњачи и по вредности имовине (986,97 милијарди динара) и по капиталу (684,52 милијарде динара) и запошљава највише радника – 26.485.


Тројац који обећава

По вишеструком расту профитабилности, уз значајно повећање обима пословања, јачању финансијских капацитета и повећању броја запослених, издвојила су се три предузећа: „real kniting” из Гајдобре, који се бави производњом чарапа, затим „Роберт Бош” из Београда и „Грундфос” из Инђије, који производи пумпе и компресоре.


На листама 100 привредних друштава која су имала највеће нето губитке и укупне губитке у прошлој години доминирају фирме у стечају, а таквих је 28. Највећи нето губитак од 20,84 милијарди динара, имао је Рудник „Леце” у стечају, у оквиру концерна „Фармаком” из Шапца, а на другом месту су „Путеву Србије” с губтком од 8,05 милијарди динара, док је укупна губитак тог предузећа 53,99 милијарде, казала је Ружица Стаменковић.

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић је казао да се, захваljујући мерама тог министарства. На листи најпрофитабилнијих привредних друштава нашло седам јавних предузећа која су остварила пет одсто добитка целе привреде. На том списку су, осим „Србијагаса” и ЕПС-а, и „Београдске електране”, „Југоимпорт СДПР”, „Пошта Србије”, „Новосадска топлана” и „ЕПС –Термоелектрана Косово”.

Има простора да се даље ради на поправљању пословања јавних предузећа, оценио је Стевановић.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести