АПР: Рок за достављање статистичких извештаја 2. март

БЕОГРАД: Привредна друштва, предузетници и други обвезници треба да до 2. марта Агенцији за привредне регистре доставе статистичке извештаје, као и изјаве о неактивности, подсећа АПР.
izvestaj
Фото: Tanjug/video, ilustracija

Како се наводи на сајту АПР, недељу дана пре истека рока за достављање Података за статистичке потребе за 2019. годину и Изјаве о неактивности, тек једна трећина укупног броја обвезника доставила је те податке, односно изјаве.

У наредних седам дана очекује се да ову обавезу испуни још око 200.000 обвезника, наводе у АПР-у.

"Позивамо обвезнике да не чекају последњи дан рока и да доставе предметне податке и изјаве што пре, како би несметано и без потенцијалних компликација извршили те обавезе", пише на сајту АПР.

Подсећа се да по истеку рока више неће бити могуће доставити Податке за статистичке потребе путем Посебног информационог система за састављање и достављање извештаја, док се за све касније достављање Изјаве о неактивности наплаћује и допунска накнада за неблаговремено подношење, у износу од 3.000 динара.

Такође, обвезници могу искористити могућност да до 2. марта, уз податке за статистичке потребе, истовремено доставе и редован годишњи финансијски извештај са одговарајућом документацијом за 2019. годину.

Наводи се да је број обвезника финансијског извештавања за 2019. годину значајно повећан у односу на претходну годину, пре свега за више од 90.000 предузетника који су књиге по систему двојног књиговодства почели да воде у 2019. години и који први пут достављају извештаје путем информационог система Агенције.

Све информације потребне за достављање извештаја, односно Изјава о неактивности за 2019. годину, доступне су у одељку Регистри-Финансијски извештаји.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести