АПР: За сада електронски евидентирана 122 стварна власника

БЕОГРАД: У Агенцији за привредне регистре (АПР) су се евидентирала 122 стварна власника од 31. децембра, када је омогућен приступ Централној евиденцији стварних власника.
APR
Фото: Youtube Printscreen

За још око 500 власника у току је процес евидентирања, односно уноса података у апликацију, саопштено је данас из АПР-а.

Реч је о јавној, јединственој, централној, електронској бази података о физичким лицима - стварним власницима регистрованих субјеката која ће се "пунити" у току јануара на основу података које електронски доставе лица овлашћена за заступање у тим субјектима.

Најкасније до 31. јануара, своје податке о стварним власницима треба да доставе привредна друштва (осим јавних акционарских друштава), задруге, огранци страних привредних друштава, пословна удружења и удружења (осим политичких странака, синдиката, спортских организација и удружења, цркава и верских заједница), фондације и задужбине, установе, страна представништва (привредних друштава, удружења, фондација и задужбина).

Обавезу евидентирања података о стварним власницима имају и привредна друштва у ликвидацији, док се Закон о Централној евиденцији стварних власника не примењује на предузетнике и привредна друштва у стечају и принудној ликвидацији, поручују из АПР-а.

Централној евиденцији се приступа искључиво електронским путем, креирањем налога у Систему за централизовано пријављивање корисника, коме се приступа преко интернет стране АПР-а, или са већ постојећим налогом у систему АПР-а.

Потписивање квалификованим електронским потписом законског заступника у електронском облику, путем интернета, објашњено је у Техничком упутству за потписивање докумената и захтева квалификованим електронским сертификатом.

Како би пружило помоћ регистрованим субјектима у испуњавању своје законске обавезе, Министарство привреде је припремило Водич за евидентирање стварног власника регистрованог субјекта у Централну евиденцију, док је Агенција, на својој интернет страници и званичном Ју Тјуб каналу објавила корисничка и техничка упутства за попуњавање апликације и рад у информационом систему.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести