АПР: За седам месеци основано 27.339 фирми, а обрисано 15.492

БЕОГРАД: Од почетка године основано је више привредних друштава него у истом периоду прошле године, али је такође и више обрисано из регистра, а највише из принудне ликвидације, саопштила је Агенција за привредне регистре (АПР).
ugovor agencija
Фото: Tanjug (freeimages.com)

У седам месеци ове године основано је 27.339 привредних субјеката, и то 5.468 привредних друштава и 21.871 предузетник. 
Тако је ове године основано за 3,2 одсто више друштава (5.296) и за 0,5 процената предузетника мање (21.987) у поређењу с истим лањским периодом.

Од укупног броја основаних, електронски се регистровало 4,8 одсто субјеката, док су остали поднели документацију за регистрацију "у папиру". 

Највише привредних друштава основано је у априлу, када је регистровано 873 друштва.

Према делатности, највише је регистровано привредних друштава за неспецијализовану трговину на велико, изградњу стамбених и нестамбених зграда, консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем, ресторани и покретни угоститељски објекти, друмски превоз терета и рачунарско програмирање. 

Највише предузетника основано је у јуну (3.704).

Према делатности, највише је предузетника регистрованих за рачунарско програмирање, ресторана и покретних угоститељских објеката, консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем, фризерски и козметички салони, услуге припремања и послуживања пића и друмски превоз терета. 

За седам месеци обрисано је 15.492 привредна субјекта, односно 2.139 привредних друштава и 13.353 предузетника, или за 38 одсто више друштава (1.548) и за 2,4 процента предузетника више (13.043) него у истом периоду лане. 

Пораст броја обрисаних друштава је последица принудне ликвидације, која је спроведена по службеној дужности над привредним друштвима која нису подносила финансијске извештаје две узастопне године које су претходиле 2017. години, у складу са Законом о привредним друштвима, кажу у АПР-у. 

Највише привредних друштава обрисано је из регистра у мају, када је угашено 554 друштва.

Међу угашенима, највише је привредних друштава која су била регистрована за обављање делатности неспецијализоване трговине на велико, консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем, док је међу обрисаним предузетницима било највише ресторана и покретних угоститељских објеката, кафића и барова, трговина на мало у неспецијализованим продавницама, такси превозника, фризерских и козметичких салона. 

Од увођења еРегистрације оснивања вишечланог друштва са ограниченом одговорношћу крајем јуна ове године, регистровано је прво двочлано друштво за, трговину на мало у неспецијализованим продавницама и прво трочлано друштво у Земуну за услуге у пословању.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести