Аутопут од Обреновца до Љига готов до 15. августа

ОБРЕНОВАЦ/ЉИГ: Аутопут од Обреновца до Љига у дужини око 63 километра биће завршен и пуштен у саобраћај до 15. августа, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства Зорана Михајловић после разговора с председницима извођача и надзора.
Zorana Mihajlović/MGSI
Фото: МГСИ/Зорана Михајловић

Михајловићева је обишла целу трасу све три деонице тог дела Коридора 11, Обреновац - Уб, Уб - Лајковац и Лајковац - Љиг, и разговарала с представницима кинеске Шандонг хај спид групе, подизвођача Енергопројект нискоградње и Нуклеуса, и надзора - Коридора Србије.

"До тада ћу им стајати над главом, све док тај рок не буде испоштован", рекла је Михајловићева новинарима.

Подсетила је да су те деонице требало да буду отворене за Видовдан, 28. јун, али да је рок померен, пре свега, због кишовитог априла и маја.

"Нисам позната као неко ко хвали извођаче, али је чињеница да смо у претходном периоду имали доста кише и да због тога радови нису могли бити завршени до Видовдана", рекла је министарка.

Она је нагласила да ће са отварањем тог аутопута Србија добити отворен цео аутопут од Обреновца до Прељине код Чачка у дужини од 103 километра и оценила да ће то много значити за грађане и привреду земље.

"Заобилазимо најкритичнији део Ибарске магистрале, коју сви зовемо магистрала смрти", додала је министарка.

Истакла је да је од Обреновца до Љига остало још да се заврши санација аутопута на деоници Уб - Лајковац, која је прављена од, како је рекла, глине и блата, и да се заврши опремање тунела Бранчићи код Љига.

Деонца Уб - Лајковац се поправља на укупно 13 места, а у тај посао је уведен још један подизвођач који ће асфалтирати ту деоницу, азербејџански Азвирт.

Зорана Михајловић је рекла и да се у децембру завршава и деоница Коридора 11 Сурчин - Обреновац и најавила потписивање следеће недеље комерцијалног уговора за деоницу од Новог Београда до Сурчина.

Она је додала и да би аутопут од Обреновца до Чачка био завршен још прошле године да није блата и глине који су уграђивани на деоници Уб-Лајковац, због чега је морао део радова поново да се изведе. "Тако нешто није смело да се деси и тога више неће бити док је ове владе и овог министарства", истакла је Михајловићева.

Она је додала да кад је изградња аутопутева у питању "нема опуштања" јер је грађевинска сезона у току и да ће министарство наставити да контролише градилишта у Србији.

Директор кинеског Шандонга у Србији Џанг Ђенчао рекао је да та компанија, заједно са својим подизвођачима чини све да радови буду успешно завршени и деонице спремне за пуштање у саобраћај 15. августа.

"Од како се побољшало време, радови на овим деоницама веома брзо напредују, сви заједно радимо и можемо да у потпуности да испунимо захтев министарства да изградња буде завршена до 15. августа", рекао је Џанг.

Генерални директор Енергопројект нискоградње Александар Становић рекао је да је циљ да се радови заврше до 15. августа, што је и мишљење надзора.

"Надамо се оваквом времену и у наредном периоду, а највећа пажња усмерена је на деоницу Уб-Лајковац", рекао је Становић.

Иван Павловић из Коридора Србије је рекао да се добро одвијају радови и отклањају сви недостаци на деоници Уб - Лајковац, као и да нема никаквих техничких проблема.

Вредност радова на деоницама Обреновац-Уб и Лајковац-Љиг је 333,74 милиона долара, а њихова укупна дужина је 50,2 километра.

Дужина деонице Уб-Лајковац је 12,5 километра, а вредност радова на санацији 2,5 километра на овој деоници је око 10 милиона евра.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести