Азотара само на папиру није банкротирала

Привредни суд у Панчеву донео је 18. децембра решење којим се одређује банкротство стечајног дужника ХИП Азотара д.о.о. у Панчеву, као начин решавања спровођења стечајног поступка.
Azotara u Pančevu foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Dnevnik.rs

У правном леку тог решења наведено је да повериоци имају право жалбе у року од 8 дана од дана пријема решења. Како за “Дневник” објашњава Ненад Унчевић, потпарол Привредног суда у Панчеву, рок за жалбу још није истекао, што значи да коначна судбина Азотаре још није донета.

- Решење Привредног суда Панчева којим се одређује банкротство стечајног дужника ХИП “Азотара” јесте донето 18.децембра , али рок за жалбу тече од дана његовог пријема. Стечајни управник је решење примио 19.децембра, док га Одбор поверилаца још увек није примио односно немамо обавештење о датуму пријема. Савим тим донето првостепено решење још увек није правоснажно- објашњава Унчевић.

900 запослених добило отпремину
8 дана право на жалбу од дана пријема

Да би решење о банкротству, до којег је дошло због истека рока од 90 дана од увођења стечаја у панчевачку Азотару, било правоснажно потребно је да протекне тих осам дана права на жалбе од дана пријема. Нико од поверилаца у року од 90 дана од дана остварања стечаја над панчевачком Азотаром није поднео план реорганизације, па самим тим Привредном суду у Панчеву је преостало само да донесе решењ о банкротству. Када то решење постане правоснажно, под условом да стечајни управник или Одбор поверилаца нема примедаба односно не уложи жалбу, према Закону о стечају, поверник стечајног управника уз сагласност Одбора поверилаца одлучују о два начина да се они намире и то поступком продаје правног лица или непокретне имовине стечајног дужника након процене имовине.


Следи продаја

- Сада предстоји продаја коју ће огласити стечајни управник– истиче Градимир Живановић.- Он ће одлучити да ли ће понудити целу фабрику или ће је продавати у деловима. Уз сагласност поверилаца одлучиће се да ли ће се дугови подмирити продајом фирме или непокретне имовине. Праме неким проценама, фирма вреди око сто милиона евра, а дугови су дупло већи У првом надметању фабрику би требало нудити по 100 одсто процењеној вредности, јер већ у другом надметању цена може бити нижа за половину. Ако се и тада не прода Азотара ће отићи у бесцење.


Председник синдиката ХИП Азотара Градимир Живановић оцењује да је банкрот очекиван , али да је веома важно што је свих 900 запослених добило отпремине. Када је компанија остала без радника, ништа друго до банкрота се није могло ни очекивати, напомиње Живановић додајући да сада предстоји борба за цену која ће се тражити за Азотару.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести