Азотару купио Промист, најављује покретање производње

ПАНЧЕВО: Комерцијални директор новосадске компаније Промист Данило Томашевић потврдио је за Танјуг да је ова фирма за 650 милиона динара купила панчевачку ХИП Азотару и најавио покретање производње.
azotara pancevo yt
Фото: Youtube Printscreen

Он је навео да је прецизан план да се покрену погони неопходни за производњу течног вештачког ђубрива УАН.

"Ако успемо да направимо стратешко партнерство са ино-партнерима или постигнемо стратешки договор са државом око цене природног гаса, планирамо и да покренемо комплетан процес производње, од синтезе амонијака на даље", објашњава Томашевић.

Када је реч о складиштима вештачког ђубрива која се налазе у бившој фабрици стакла у Панчеву, коју је Промист раније купио, Томашевић за Танјуг каже да је план да се ова складишта преместе у Азотару и ти сконцентришу.

Азотара је била у стечају од половине септембра 2018. године а раније је продавана два пута али није било заинтересованих за лицитирање са почетним ценама од 5,8 и 2,3 милијарде динара.

Агенција за лиценцирање стечајних управника објавила је у априлу да је ХИП Азотара понуђена на продају по додатно умањеној почетној цени од 581,3 милиона динара.

На јавном надметању 6. маја, Промист је дао најбољу понуду од 650 милиона, за колико је фабрику и купио.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести